Top 10 film

|

2018

Idén is megkérdeztük kritikusainkat, melyik, Magyarországon bemutatott filmet találták legjobbnak, legfontosabbnak 2018-ban. Alább közöljük az összesített listát.

1 Három óriásplakát Ebbing határában

Lehet-e film ilyen egyszerű üzenettel mestermű? Igen, ha Martin McDonagh a szerző. (Csiger Ádám)

2 Egy nap

Az Egy nap egy átlagos családanyáról szóló, de cseppet sem átlagos film, amelyben a hétköznapi teendők thrillereket megszégyenítő feszültséget teremtenek. (Becságh Dániel)

3 Ruben Brandt, a gyűjtő

Az év egyik legjobb magyar filmjét egy szlovéniai születésű, szerb származású képzőművész alkotta egy festmény-rémálmoktól szenvedő művészetpszichológusról – és ez csak a legjelentéktelenebb a Ruben Brandt, a gyűjtő fenomenális furcsaságai közül. (Becságh Dániel)

4 Rossz versek

Csak a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan ráadása vagy új fejezet Reisz Gábor művészetében? A Rossz versekben bármelyiket is látjuk meg a kettő közül, a végeredményben nem fogunk csalódni. (Becságh Dániel)

5 Nyár

Egy 2018-as orosz–francia újdonság, mely az idei cannes-i fesztivál versenyprogramjában debütált. Valóság és fikció keveredése. Film, aminek legfőbb kérdése a „mi lett volna, ha?” (Beretvás Gábor)

6 Napszállta

Nemes Jeles László várva-várt második nagyfilmje nem teljesen váltja be reményeinket. Szemkápráztató hullámvasút Budapest század eleji pompájába, ami a látszat mögött sötét titkokat és csikorgó történetmesélést rejt. (Harsányi Domonkos)

7 Könnyű leckék

8 Csuklyások

Spike Lee a mának üzen. Mérhetetlenül kritikusan láthatja az Egyesült Államok jelenlegi helyzetét. Elkeserítheti, hogy Obama után a szociális reformok teljes visszafordítását valló Trump lett az USA 45. elnöke. (Beretvás Gábor)

9 Egy nő fogságban

Az Egy nő fogságban szétfeszíti a hagyományos dokumentumfilm kereteit. Elsősorban azért, mert a készítő egy idő után nem objektív távolságból, mint filmes van jelen Maris életében, hanem cinkostársa, barátja lesz. Ettől lesz Tuza-Ritter Bernadett mozija egy gyönyörű narratívával felépített, nagyon érzékeny, személyes alkotás. (Bécsi Éva)

10 Kilenc hónap háború

A Kilenc hónap háború, ahogy a címe is sugallja, tulajdonképpen egy vajúdástörténet. Megmutatja, hogy egy kárpátaljai félárva fiú hogyan válik felnőtté a kelet-ukrajnai háború közben. (Beretvás Gábor)

/Szavaztak: Becságh Dániel, Beretvás Gábor, Bécsi Éva, Fátrai Kata, Harsányi Domonkos, Soós Tamás/

Soós Tamás: 2018: Az év, amikor a magyar filmet is utolérte a valóság

Urbán Balázs: A magyar színház, 2018

Top 10 színház 2018

CÍMKÉK: