TOP 10 Színház 2023

|

Toplistánk az évről

A covidos évek kényszerű szünete után ismét összeállítottuk ezévi toplistánkat. Sok kiváló előadásból válogattuk ki a szerintünk legjobb 10-et.

Kivilágos kivirradtig Fotó: Mészáros Zsolt

Kivilágos kivirradtig -Weöres Sándor Színház, Szombathely, FORTE – Rendező: Horváth Csaba 

És ezzel valamennyien belekezdtek egy dühöngő csárdásba, a lányokat úgy rángatták, mint a rongyot, s mindenki úgy szédült és bódult és bőgött: vad nótába fojtották bele a síró dühöt. (Móricz Zsigmond)

Ifjú barbárok – Kolozsvári Állami Magyar Szinház – Rendező: Ifj. Vidnyánszky Attila

Ifj. Vidnyánszkyék munkája akár a feltörhetetlen dió: a végtelenül gazdag gondolati, stiláris, nyelvi, zenei rétegek alatt újabb és újabb rétegekre bukkansz, miközben a csillogó külső forma hallatlanul mulatságos és szórakoztató. (Kovács Dezső)

Magyar táncok 2.0

Ifjú barbárok Fotó: Kiss Zoltán

Gyévuska – Miskolci Nemzeti Színház – Rendező: Ascher Tamás

Magyarország egyik legjobb prózai társulatától Lázár Zsigmond vezényletével magas színvonalú  operát látunk és hallunk. (Szekeres Szabolcs)

Még utoljára

Gyévuska Fotó: Éder Vera

Legközelebbi ember – Radnóti Miklós Színház – Rendező: Hajdu Szabolcs

Sokszor a legközelebbi ember nem is tudja, hogy milyen sokat jelent nekünk, hogy ő a legközelebbi ember, és van olyan, hogy valaki egyszerre többeknek is a legközelebbi embere. (Hajdu Szabolcs)

Legközelebbi ember Fotó: Dömölky Dániel

Rokonok – Kolozsvári Állami Magyar Szinház – Rendező: Bocsárdi László

Móricz története a 30-as évek Magyarországán játszódik, de a jelenség, amit bemutat, most már globálissá vált. (Bocsárdi László)

Hegedűs a háztetőn – Csíki Játékszín – Rendező: Erwin Șimșensohn

Mint mély zengésű mesterhegedű, úgy szól a semmibe hulló életek, csillámló tengerként viharzó asszonysorsok, a féktelen, szilaj férfierő, merengő férfibú: fájdalom, öröm, sírás, elszakadás sokszólamú szimfóniája. (Kovács Dezső)

Csupa sár, csupa szív

Az üvegcipő – Vígszínház – Rendező: Mohácsi János

Hullámzik a hatalmas tömeg, kacarásznak a jobbnál jobb poénokon, élvezik a színészek brillírozását meg Molnár zsenialitását, az összeszokott Mohácsi-csapat pedig hozza, amit kell. (Kovács Dezső)

Csillogó üvegcipő

Az üvegcipő Fotó: Dömölky Dániel

Extázis – Katona József Szinház- Rendező: Tarnóczi Jakab

Azt én se tudom, mit szeretünk. Furcsa ez mindig, nem? Hogy így vannak ezek az összejövetelek, és van ez a kényszer, vagy ilyen megfelelés, hogy az ember vigyen valamit. (Tarnóczi Jakab-Varga Zsófia)

Liliom – Budaörsi Latinovits Színház – Rendező: Kovalik Balázs

…te csak most aludjál, Liliom… nekik semmi közük hozzá… ennek sincs semmi köze hozzá… Még neked sem mondtam meg soha… (Molnár Ferenc)

Liliom Fotó: Borovi Dániel

Lidércek, Shaxpeare, Delírium – Örkény István Szinház – Rendező: Bodó Viktor

Bodó Viktor LSD-je (lásd a kezdőbetűknek alárendelt cím) földúlja a pszichénket. Elpusztít, megöl, föltámaszt, miközben rendre full röhejbe fúlunk. (Kállai Katalin)

Multitasking

CÍMKÉK: