Tárlatvezetés

|

Szebeni András fotókiállításán

Sopsits Árpád filmrendező és Szebeni András fotográfus tárlatvezetést tartanak Szebeni András a MAKK című fotókiállításán, 2019. november 25-én, hétfőn este fél hatkor, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár galériáján.

Szebeni András © 2007 Makk Károly rendez a Budapesti Kamaraszínházban

A kiállítás megnyitóján Sopsits Árpád így jellemezte a fotográfust és alanyát, Makk Károlyt:

„Szebeni talán a legszélesebb érdeklődésű, legtágabb tematikájú fotográfus a mesterek közül (városok, portrék, aktok, riport- és zsánerképek, a színház, a tánc, a film világa stb.): és ez ezen a kiállításon is szembeötlő. Makk kiváló alany volt ehhez, hisz maga is sokszínű, sokoldalú alkotó és bonyolult, összetett személyiség. Károlyt különböző munka- és élethelyzetekben látjuk, láthatjuk Szebeni mindent észrevevő, semmit el nem kerülő, el nem „hallgató”, már-már kíméletlen szemén, objektívjén keresztül. András ugyanakkor rendkívül empatikus a fotózandó alannyal, sohasem tolakodó, és nincsenek, még csak véletlenszerűen sem (nem mintha bűn lenne) beállított, őáltala „kreált” helyzetek, képek. Ő „csak” figyel, szelektál és a legjobb, a legmegfelelőbb pillanatban kattint. Nem sietteti és nem is kési le a pillanatot, kivárja (pedig egyébként türelmetlen ember), és ez a kivárás, ez a türelem mintegy megszüli, kihordja, megteremti a „megfelelő” pillanatot. Ez „idő” és „esemény” gyakorlati és termékeny művészi egymásra-hatása, és alázata.”

Szebeni András © 2008 Falunap Badacsonytördemicen         Feleségével, Hannával

Kurátor: Kincses Károly

A tárlat 2019. december 1-ig tekinthető meg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár galériáján (Budapest, VIII., Reviczky u. 1.)

CÍMKÉK: