Két magyar filmbemutató Velencében

|

Reisz Gábor és Vermes Dorka filmjei a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon

A világ legrégebbi filmfesztiváljának patinás bemutatói között idén szerepel két magyar filmbemutató is. Vermes Dorka első nagyjátékfilmje, az Árni a fesztivál Biennale College Cinema programjában nyerte gyártási támogatását és idén itt is kerül bemutatásra. Reisz Gábor Magyarázat mindenre című filmje pedig az Orizzonti szekció újvonalas filmjei között kapott helyet.

Cannes mellett Velencében rendezik Európa másik legnagyobb filmfesztiválját. Az augusztus végén megrendezett fesztiválon bemutatott filmek pedig jellemzően komoly nemzetközi karriert képesek befutni. Tavaly ezen a fesztiválon mutatkozott be Cristina Grosan Hétköznapi kudarcok című filmje, de Fabricius Gábor rendszerváltás előtti drámája, az Eltörölni Frankot is a fesztivál kegyeltje volt 2021-ben.

Idén két magyar film is első alkalommal az olasz filmfesztiválon lesz látható. Az Ármi Vermes Dorka debütálása a nagysikerű Alba Vulva rövidfilmje után, mely egy vándorcirkusz mindeneséről szól, Turi Péter SZFE hallgató főszereplésével. A forgatókönyvet Vermes Dorka, Dobány Péter és Al-Farman Petra írta. A film operatőre Lehr-Juhász Péter, vágója Kántor Dávid, producere Zachar Balázs, executive producere Petrányi Viktória, kreatív producere pedig Tarr Béla.

Magyarázat mindenre

Reisz Gábor, a Rossz versek és a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan rendezőjének új filmje a Magyarázat mindenre egy 18 éves fiú botrányba torkolló érettségi vizsgájának történetén keresztül fest realista képet egy kettészakadt országról.

További részletek a fesztivál honlapján.

CÍMKÉK: