Világsztárok a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

|

Középpontban Liszt Ferenc, az orosz kultúra és a 100 éves Bauhaus

Valerij Gergijev, a Mariinszkij Zenekar és Balettegyüttes, Jordi Savall, a Ballett Theater Basel, Snétberger Ferenc és Judith Hill

Valerij Gergiev         Fotó: Marco Borggreve

A GoGo Penguin, a Mitsoura, Joseph Calleja és a BANDALOOP. Baráti Kristóf és a Kodály Filharmonikusok Debrecen, Emanuel Gat, a L.E.J., Janos Acs és a Concerto Budapest. Kirill Gerstein és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az Eric Whitacre Singers, Ji, és az Artus – Goda Gábor Társulata, Székely Csaba és a marosvásárhelyi 3G Színház

Április 5. és 22. között ismét Európa kulturális fővárosa lesz Budapest: az immáron 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál a komolyzenei koncertek mellett táncpremierekkel, színházi bemutatókkal, kiállításokkal, jazz-, világ- és könnyűzenei programmal teszi felejthetetlenné a tavaszt.

Európa egyik legfontosabb összművészeti seregszemléje, a Budapesti Tavaszi Fesztivál minden évben meghatározott tematika köré épül, kiemelt figyelmet szentelve Liszt Ferenc életművének, és minden évben reflektorfénybe állítva egy-egy ország művészetét. 2019-ben az orosz kultúra kiemelkedő művei és művészei állnak majd a középpontban. A fesztivál nyitókoncertje mindjárt komolyzenei szenzációt kínál: Muszorgszkij operáját, a Hovanscsinát a Magyar Rádió Művészeti Együttesei a zeneszerzői szándékhoz hű változatban, Bojti János különleges rekonstrukciójában szólaltatják meg, Kovács János vezényletével.

Sajtótájékoztató a Nemzeti Táncszínházban         Fotó: Posztos János

A fesztivál záróhétvégéjén Budapestre látogat a világ egyik legjelentősebb karmestere, Valerij Gergijev, és a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Jolántát, Csajkovszkij egyfelvonásos operáját vezényli a Mariinszkij Zenekar élén. A fesztivál zárónapján, április 22-én a Mariinszkij Színház Balettegyüttese Prokofjev balettjével, a Hamupipőkével lép színpadra az Erkel Színházban, ugyancsak Valerij Gergiev vezényletével.

A fesztiválra érkezik a Moszkvai Csajkovszkij Zenekar, Jurij Basmet és a Moszkvai Szólisták, orosz komponisták művei csendülnek fel Mocsári Károly és Kocsis Krisztián zongorakoncertjén, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar többek között Muszorgszkij-műveket szólaltat meg, az est szólistája Ránki Dezső zongoraművész.

Baráti Kristóf          Fotó: Marco Borggreve

Igor Stravinsky kompozíciói is felcsendülnek Baráti Kristóf hegedűművész és a Kodály Filharmonikusok Debrecen közös estjén, melyre a fesztivál egyik legkülönlegesebb helyszínén, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálján kerül sor. A Budapest Art Week kiállításain pedig olyan orosz alkotók munkáival is találkozhatunk, akiket Magyarországon még nem láthatott a közönség.

A gazdag kínálatból nem hiányozhatnak a színházi produkciók sem:  a marosvásárhelyi 3G Színház Székely Csaba Vitéz Mihály című előadásával vendégszerepel a Katona József Színház színpadán. A 17. századi erdélyi történet címszereplője a karizmatikus Mihály vajda, aki egymás ellen fordítja a székelyeket és a magyarokat, majd elfoglalja Erdély trónját. „Az a folyamat érdekelt, ahogyan egy ismeretlen kereskedő akkora manipulátorrá válik, hogy könnyedén egymás ellen fordít két népet – ez ma is nagyon aktuális” – vallja Székely Csaba.

Budapest Art Week

Április 17-én a Tizenkét szék című koncertszínházi előadás premierjét ünnepli a TRIP Hajó. Az Ilf–Petrov-szatíra átdolgozását Závada Péter dalszövegeivel és Ratkóczi Huba zenéjével kiegészítve, Nagy Fruzsina jelmezeivel, Magács László rendezésében állítják színpadra, többek között Hegedűs D. Géza, Láng Annamária és Rába Roland, illetve az előadás szövegét is jegyző Vecsei H. Miklós közreműködésével.

Részletes program: BTF.hu

CÍMKÉK: