Tenorissimo

|

Fabio Sartori az operagálán

A milánói Scala világhírű tenorja is fellép az Operaház ünnepi gáláján, augusztus 19-én

Az olasz operairodalom legszebb részleteiből nyúlt válogatás a Tenorissimo ünnepi operagálájának sztárvendége, Fabio Sartori.

Az elismert olasz tenor partnerei a Magyar Állami Operaház vezető szólistái közül Ádám Zsuzsanna, Boross Csilla, Létay Kiss Gabriella, Sáfár Orsolya és Szántó Andrea lesznek. A 2022. augusztus 19-én az Operaházban megrendezett, 20:00 órakor kezdődő hangversenyen közreműködik az OPERA Zenekar és Énekkar, vezényel Kocsár Balázs főzeneigazgató.

Verdi, Puccini és a verizmus szerzőinek népszerű operarészletei csendülnek fel Fabio Sartori első magyarországi gálaestjén. A trevisói születésű olasz tenor a legendás Leone Magiera tanítványaként végezte énekesi tanulmányait, aki sok más operanagyság mellett Luciano Pavarotti mestere is volt. 1996-ban a Bohémélet Rodolfójaként debütált Velencében, egy évre rá pedig már a Scalában mutatkozott be Verdi Macbethjében, később pedig Rekviemjében is, mindkét alkalommal Riccardo Muti vezényletével. Az elmúlt másfél évtizedben több további rangos Verdi-alkotásban is színpadra lépett Milánóban, és jelentős sikereket ért el A két Foscari (Jacopo Foscari), a Simon Boccanegra (Gabriele Adorno), az Attila (Foresto), az Oberto, a San Bonifacio grófja (Riccardo), az Aida (Radames) és A haramiák (Carlo) főszerepeiben, valamint a Don Carlos címszerepében. Verdi-hőstenorként aratott sikereket többek közt Berlinben, Bécsben, Madridban, Barcelonában, Zürichben, Moszkvában, a Veronai Arénában és a Salzburgi Ünnepi Játékokon, de emlékezetes alakítást nyújtott 2018-ban a Berlini Állami Operaház Macbeth-produkciójában Anna Netrebko és Plácido Domingo partnereként is, Daniel Barenboim vezényletével. Az énekes gazdag olasz repertoárjáról nem hiányoznak Bellini, Donizetti, Cilea, Leoncavallo és Puccini olyan híres operáinak fontos főszerepei sem, mint a Norma, a Linda di Chamounix, az Adriana Lecouvreur, a Bajazzók, a Tosca, a Pillangókisasszony vagy a Turandot.

Tenorissimo operagálán Fabio Sartori többek közt a Simon Boccanegra, a Macbeth, a Bajazzók, a Tosca és a Pillangókisasszony című operákból ad elő részleteket. Az olasz tenor partnerei az est Puccini-duettjeiben Ádám Zsuzsanna és Boross Csilla lesznek, mellettük Létay Kiss GabriellaSáfár Orsolya és Szántó Andrea, valamint a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara működik közre az Aida, a Traviata és a Manon Lescaut részleteiben. Az OPERA együtteseit Kocsár Balázs főzeneigazgató dirigálja, az est háziasszonya Gyüdi Melitta, rendezője Almási-Tóth András művészeti igazgató.

Gálakoncert két részben, magyar és angol felirattal

Az OPERA immár harmadik alkalommal rendezi meg nagyszabású augusztus végi nyárzáró koncertjét. A német Jonas Kaufmann, az amerikai Lawrence Brownlee és a francia Patricia Petibon után egy hőstenor, Fabio Sartori érkezik hozzánk, és körülvesszük őt a programban illusztris magyar énekesnőkkel – ezúttal a Kodály Zoltán park helyett az újranyitott Operaházban.

MŰSOR:
L. v. Beethoven: István király – nyitány
G. Verdi: Simon Boccanegra – Gabriele Adorno áriája –  „Sento avvampar nell’anima” | Fabio Sartori
G. Verdi: Aida – Amneris áriája a IV. felvonásból – „Ohimè! morir mi sento” | Szántó Andrea és férfikar, szólót énekel: Forgács Péter
G. Verdi: Macbeth – Macduff áriája –  „Ah, la paterna mano” | Fabio Sartori
G. Verdi: Traviata – „Noi siamo zingarelle” | női kar, szólót énekel: Magassy Júlia, Sebestyén Pál és Sipos Ferenc
P. Mascagni: Fritz barátunk – Intermezzo
R. Leoncavallo: Bajazzók – Nedda madárdala – „Stridono lassù” | Sáfár Orsolya
R. Leoncavallo: Bajazzók – Canio áriája – „Vesti la giubba” | Fabio Sartori

SZÜNET

Puccini: Lidércek – Boszorkánytánc
G. Puccini: Tosca – Szerelmi duett az I. felvonásból – „Mario! Mario! Mario!” | Ádám Zsuzsanna, Fabio Sartori
G. Puccini: Tosca– előjáték és pásztordal a III. felvonásból | szólót énekel: Forrai Zsófia
G. Puccini: Tosca– Cavaradossi áriája a III. felvonásból – „E lucevan le stelle” | Fabio Sartori
G. Puccini: Manon Lescaut – Manon áriája a II. felvonásból – „In quelle trine morbide” | Létay-Kiss Gabriella
G. Puccini: Pillangókisasszony – Duett az I. felvonásból – „Bimba dagli occhi pieni di malia” | Boross Csilla, Fabio Sartori

Vezényel: Kocsár Balázs
Rendező: Almási-Tóth András
Háziasszony: Gyüdi Melitta

Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara

CÍMKÉK: