Ilyen volt a Spájz Fesztivál

|

Nyárutó Nagykovácsiban

Mi is az a spájz? Ez a picit szűkös, ám annál családiasabb tér, amely sokunkban nosztalgiát idéz. Illatok, finomságok és emlékek kapcsolnak minket a kis kamrához. A múlt hétvégén viszont három barát kezdeményezésére új fogalommá vált a spájz. Radics Jakab beszámolója.

Fotók: 0.Spájz fesztivál

Továbbra is az a hely, ahol otthon érezhetjük magunkat, vagy meleg szívvel gondolhatunk a nagymamára, de túlnőtte magát a négy fal keretein. A 0. Spájz fesztiválon mind méltó búcsút vehettünk a nyártól. A szeptember 18-ától 20-áig tartó eseménysorozattal neves fellépők, kortárs irodalmi jelenségek és fiatal színészek fordulhattak meg az éléskamránkban.

Ennek a budapesti romkocsmában megszületett ötletnek Nagykovácsi adott otthont. Itt még utoljára táncolhatott egyet a közönség olyan fellépők szabadtéri koncertjein, mint a Carson Coma, a Ferenczi György és a Rackajam, vagy az Aurevoir.

A fiatal, de lelkes szervezők szentimentalizmusát mutatja, hogy a fesztivál megnyitóját pontosan a naplementéhez igazították, tökéletes látképpel a környező hegyekre. A kulturális hajcihő szimbóluma egy hatalmas, zománcozott bödön, régiesebb nevén vindő volt.

A koncertek helyszínéül A Nagy Kohó szolgált, ahol minden apró dekorációnak és bútordarabnak saját története van. Ilyen vintage környezetben tomboltunk a magyar folkzene legjavára, de ugyanezt az életérzést képviselte a kora délutáni programoknak otthont adó öreg kertes ház is; diafilmvetítéssel és kreatív foglalkozásokkal töltöttük az időt. Új életet leheltünk a patinás konyhai eszközökbe, valamint egyedi arcmaszkot vagy vászontáskát készíthettünk.

A helyi összefogásnak és ígéretes előadóknak köszönhetően a zenei kultúra mellett a színművészet is helyet kapott a spájz polcain. A vendégek egy Csáth Géza-adaptációval és egy monodrámával lettek gazdagabbak, amely egy kortárs költőnk, Peer Krisztián életét dolgozta fel.

Miben különbözött a Spájz egy összművészeti eseménysorozattól? Itt is megfordultak egyedi értéket teremtő művészek, valamint a táncház sem maradt el. A szervezők viszont egy ennél kedvesebb dologra vállalkoztak. Spájzoljuk el a nyarat! Így szólt a fesztivál jeligéje. Méltó emléket állítani ennek az évszaknak többet jelent, mint színpadot biztosítani a népszerű zenekaroknak. A nyarat a személyes élményeink tették különlegessé. A családias hangulatú fesztiválon ezekre a pillanatokra is visszatekintettünk.

Egy túravezető segítségével csendes éjféli sétát tettünk Nagy-Szénásra, nappal pedig a Hét-lyuk zsombolyhoz kirándultunk. Egy délutáni program keretében összegyűjtöttük azokat a kincseket, amik a saját nyarunkra emlékeztettek. Ezekből a személyes mementókból befőttet készítettünk, hogy elkísérjenek minket az őszi szürkeségben.

Ilyen volt a Spájz fesztivál. Így történt, hogy a nyár utolsó sugarai mellé elspájzoltuk Csáth Gézát, Nagykovácsi természeti kincseit, és Fekete Giorgio bajszát. Nem csak egy kedves rendezvény, hanem egy nagyszerű hagyomány született az éléskamrában.

CÍMKÉK: