A tárogató arcai

|

Örömzene Kiss Gy. Lászlóval

Kiss Gy. László azon munkálkodik, hogy a hangszerből előcsalogasson megannyi korábban elképzelhetetlennek vélt hangzást.

Internetes kereséskor a BMC Magyar Zenei Információs Központ tájékoztatója jelenik meg elsőként, amely alapinformációkat közöl Kiss Gy. Lászlóról. Hangszereként szaxofon/klarinét/basszetkürt trióját olvashatjuk, de a (ki tudja, mikor „feltett”) szövegből az is kiderül, hogy „tíz éve foglalkozik a tárogatóval”. A következő információ, miszerint 1999-ben szólólemeze jelent meg a Hungarotonnál, már megérdemli az utánjárást. A „diszkográfiára” klikkelve, érdemes gyanakodni: az adott évnél ugyanis Tihanyi László szerzői lemeze szerepel, amelynek közreműködője a művész. A megadott adatok birtokában érdemes másutt is keresgélni. S láss csodát: néhány klikkelés, és kiderül, hogy Hungaroton CD-ként az 1999-es felvételnek (Halld a tárogató hangját) folytatása is lett 2003-ban (Hangok a múltból).

Az ötvenévesen, 2005-ben Liszt-díjjal elismert művész azóta sem lett hűtlen ehhez a különleges hangszerhez, amelynek nevéhez, ősiségéhez megannyi legenda tapadt az idők folyamán. Kiss Gy. László azon munkálkodik, hogy a hangszerből előcsalogasson megannyi korábban elképzelhetetlennek vélt hangzást, s ily módon legendásan gazdag hangzásvilágával ejtse ámulatba a hallgatókat.

A FolkEurópa Kiadóé az érdem, hogy 2014-ben ismét lehetőséget adott a tárogató „baráti körének” CD-hallgatókkal történő kiszélesítésére. Kapuvári séta címmel olyan műsort kínál, amely a falusi és városi cigányzenészek 19. századi és a 20. századi repertoárjából válogat. Kiss Gy. László muzsikuspartnereként Árendás Pétert (brácsa, s ő írta a műsorismertetőt), Lelkes András (nagybőgő) és két számban Balogh Kálmán (cimbalom). Verbunkos, nóták és táncok sorjáznak, néha fantáziává feldolgozva, máskor csokorba fűzve (FECD 059).

A két évvel későbbi, „A tárogató arcai” című kiadvány azt az alcímet kapta, hogy „Örömzene Kiss Gy. Lászlóval”, s ezt definícióként úgy kommentálta a kísérőfüzetben Hollós Máté, hogy „minden az, ha Kiss Gy. László klarinétozza, szaxofonozza, tárogatózza”. A 2016-ban az Óbudai Társaskörben készült felvételeken az állandó partner Árendás és Lelkes mellett Csoóri Sándor (brácsa), Zimber Ferenc (cimbalom) és Török Géza (zongora) játszik. A címet a repertoár változatossága indokolja, amelyben kortárs kompozíció csakúgy szerepel, mint jazz-standard. A programot Mahler Postakürt-szólója és egy Örmény dal keretezi, hasonlíthatatlanul élményszerű előadásban. Kiss Gy. László kb. 100 éves Stowasser-típusú hangszere valóságos csodának tűnik, a hang rugalmasságát illetően a klarinéttal vetekedve, ugyanakkor megidézve a szaxofon lírai tónusát.

Újabb két év elteltével, az Óbudai Társaskörben Tárogató varázs címmel meghirdetett 2018. május 9-i koncert felvételéből került megörökítésre egy szűk órányi hallgatnivaló. A lemez címe – Négy úton hazafelé – népdal kezdősorára utal (Kapuvárra négy úton kell bemenni), újabb gesztusa a szűkebb pátria iránti kötődésnek. A négyes szám másik aktualitása, hogy mintegy négy évtizedes klasszikus zenei tapasztalat birtokában készült. Ez adja a stílushűség aranyfedezetét, és e büszkeségre okot adó visszatekintés kötelez minőségigényre is. A műfaj-gazdagság sejteti, hogy a zene világának bármely égtája felé induljon, mindenütt otthonos a művész. A dalokból és sanzonokból összeállított Nápoly, Párizs, Budapest című track mutat rá talán leginkább, hogy mennyire alapvető jelentőségű a hangszerek éneklő karaktere. (Verdi is így instruálta operazenekarait: cantare, cantare…) Ez is örömzene, ami egyszersmind ismét megerősíti a hallgatót abban a meggyőződésében, hogy az érték valamennyi műfajban fellelhető (mondhatni, műfaj- és fajsúlyfüggetlen), s hogy értő-érző közvetítés mindig sikerül eljuttatni az élményt a hallgatókhoz. Kiss Gy. László társaságában ezúttal Balogh Sándor (harmonika) Árendás Péter (brácsa), Lelkes András (nagybőgő), Csoóri Sándor (ének, brácsa), Avas Bendegúz (tárogató) és Zimber Ferenc (cimbalom) muzsikál.

Az utóbbi két felvételen feltüntetésre került, hogy terjesztője a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás. Remélhetőleg segítségükkel sokakhoz eljutnak a felvételek, megsokszorozva azt a közönséget, amely időről-időre lelkes tetszésnyilvánítással fogadja a tárogatóesteket.

Folytatva a kétévenkénti megjelenések sorát, felvételi dátumként a 2020 következik – megvalósulása esetén pedig abban reménykedhetünk, hogy itt nem kap szerepet – sorozatzáróként – a négyes szám.

CÍMKÉK: