Mit rejt a Cziffra-dosszié?

|

Cziffra György és az állambiztonság

A Cziffra Fesztivál  már kilenc év óta örvendezteti meg a hazai és a külföldi zeneszeretőket.

A Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész megálmodta és általa megvalósított koncertsorozat, a Cziffra Fesztivál,  már kilenc év óta örvendezteti meg a hazai és a külföldi zeneszeretőket. A nemzetközi művészek fellépésével rendezett koncertek és a legfiatalabb tehetségek díjazása, s mesterkurzusok egyaránt szerepelnek az egyre gazdagodó  programsorozatban.

Cziffra György (1921-1994) kivételes tehetségű zongoraművészünk élete átok és áldás. Áldás, mert tehetsége,  kitartása a világban is megmutatkozhatott, és átok, mert át kellett  élnie a huszadik század közepének történeti sorscsapásait.  Szegény sorból csodagyerekként indult, nyolcévesen Dohnányi Ernő vette fel a Zeneakadémiára.  A háborúban katona volt, utána az induló zenei életben nem találta helyét. Sikertelen országelhagyási kísérletet tett 1950-ben, s  utána  börtön majd kényszermunka várt rá. Szabadulás után csak bárokban zongorázhatott. 1956-ban elhagyta az országot, Franciaországban telepedett le és ünnepelt zongoraművészként a legnagyobb koncerttermekben aratott sikereket.

Sorsát az Állambiztonsági Hatóság is figyelemmel kísérte. Ennek dokumentumait láthatjuk itt a kiállításon.  Három korszakra osztva –  1945-50-ig, 1950-56-ig és 1956-tól 1994-ig,  haláláig –  gyűjtötték három dossziéba  megfigyelésének dokumentumait.

A tablókon és a tárlókban fényképek, aprócska tárgyak, kotta és teleírt papírdarabok,  vagyis az  élet dokumentumai. A terem közepén az íróasztal, amely ugyan nem eredeti, de a művészét idézi. Rajta a Cziffra fényképei, kottája, lemezborítója és a zongora formájú telefonja, amelyen a billentyűk lenyomásával lehetett tárcsázni. Az itt látható nagyobb tárgy közül csak a világvevő rádió volt a művészé.

Eddig nem publikált dokumentumok, irattári dokumentumok, és sok-sok fotó teszi különlegesség ezt a kiállítást, amely megmutatja a  művész életének nehéz időszakát, de azt is, hogy hogyan, milyen módszerekkel figyelte őt az államvédelmi hatóság.

A mit rejt a Cziffra dosszié kiállítás február 14-én nyílt meg az  -Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára épületében (VI. Eötvös u.7.), s év végéig látogatható

CÍMKÉK: