Diótörő Fesztivál 2021

|

Advent az Erkel Színháznál

Az idei évadban összesen 27 előadás várja a közönséget A diótörő című klasszikus mesebalettből 2021. november 26. és 2022. január 8. között az Erkel Színházban. A Magyar Nemzeti Balett előadásához kapcsolódóan az Opera az advent kezdetétől szilveszterig ismét apró karácsonyi vásárral költözik ki a színház bejárata elé, de ünnepi köntösbe öltözik az Eiffel Műhelyház is. Honlapján az Opera november 28-ától a tavalyi évadhoz hasonlóan adventi kalendáriummal készül, amelyben A diótörő egy-egy kis részlete mellett jelentős, egy napon át elérhető ajándékokkal és kedvezményekkel kedveskedik a közönségnek.

Fotó: Csibi Szilvia

A Diótörő Fesztivált advent első vasárnapját megelőzően, november 26-án 18:30-kor Nagy Zsófia és Ninh Duc Hoang Long operaénekesek rövid ünnepi műsorát követően Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója és Ókovács Szilveszter, az Opera főigazgatója köszöntője nyitja meg. A két vezető ezután a karácsonyi vásár házikóiból árusítja az első forró italokat az érdeklődőknek.

A forralt bor árusításban ezt követően december 23-ig az esti előadások előtt egy órával idén is az Opera énekesei – Ádám Zsuzsanna, Bátori Éva, Gábor Géza, Haja Zsolt, Horti Lilla, Jónás Réka Piroska, László Boldizsár, Megyesi Schwartz Lúcia, Nánási Helga, Rácz Rita, Rálik Szilvia, Sándor Csaba, Szegedi Csaba, Szerekován János, Topolánszky Laura és Zavaros Eszter – valamint balettművészei – Balaban Cristina, Lagunov Ievgen, Leblanc Gergely, Lee Yourim, Morimoto Ryosuke, Palumbo Valerio, Pap Adrienn, Pokhodnykh Ellina, Radziush Mikalai, Rónai András, Takamori Miyu és Timofeev Dmitry – működnek közre.

Fotó: Berecz Valter

Az ajándékozás, az adakozás szellemében a standok bevételének egy része és az előcsarnokban megtalálható adománygyűjtő óriás mézeskalács házikók idén is jótékony célt szolgálnak, amiről az Ökumenikus Segélyszervezet gondoskodik majd. A Diótörő Fesztivál partnere az A’Capella Szőlőbirtok, a Piarista Bor és a Skrabski Pincészet.

Fotó: Berecz Valter

Az Erkel Színház oldalában felállított színpadon az adventi vasárnapokon amatőr kórusok lépnek fel az előadást megelőző félórában. Az épület falán 6,5 méteres kivilágítható Diótörő-szobor hirdeti az előadást, míg a család és a gyerekek számára adhatnak alkalmat egy-egy közös ünnepi fénykép elkészítésére A diótörő szereplőit megformázó statiszták, akik az előadások előtt ugyancsak megjelennek a forgatagban. Idén is remek fotótémával szolgálhat a színház előtt feldíszített karácsonyfa az Opera szcenikai műhelyeiben készült egyedi festésű díszekkel, az előtérben felállított ember nagyságú diótörő figura, illetve a Csajkovszkij-balett főszereplőinek szobrait magukba foglaló hirdetőoszlopok. Az adventi időszakban az Eiffel Műhelyház is ünnepi díszbe öltözik. Míg a szabadban felállított karácsonyfát itt is az Opera szcenikai munkatársainak egyedi festésű díszei ékesítik, a Mozdonycsarnok fenyőfáján a Herendi Porcelánmanufaktúra alkotásaiban gyönyörködhet az előadások közönsége.

Eiffel Műhelyház – Fotó: Rákossy Péter

Idén második alkalommal saját online adventi naptárral is készül az Opera. A www.opera.hu/advent2021 címen elérhető kalendárium november 28-től, vagyis advent első vasárnapjától december 24-ig összesen 27 kis ablakkal várja az érdeklődőket, amelyek A diótörő-balett egy-egy rövid részlete mellett 24 órán át elérhető jegyvásárlási akciókkal, ajándéktárgyakkal és kedvezményekkel járulnak hozzá az ajándékozás öröméhez.

CÍMKÉK: