Question of Time

|

Budapesten járt a Depeche Mode

Feketére lakkozott körmű meglett férfiak tartanak a küzdőtérre. Középkorú családapák és családanyák a gyerekeikkel együtt keresik az ülőhelyeiket. Lehetetlen eldönteni, hogy melyik generáció hódolata az erősebb. A koncert után egy családfő azt magyarázza kiskamasz lányának, hogy kimaradt a set listből az egyik klasszikus, a Question of Time.

A Depeche Mode koncertje Budapesten                              Budapest, 2023. július 28. Dave Gahan énekes a brit Depeche Mode együttes koncertjén a Puskás Arénában 2023. július 28-án.  Fotók: MTI/Mohai Balázs

Nem kevesen érkeztek a szomszéd országokból, elsősorban Szlovákiából és Ausztriából. A brit Depeche Mode szerencsénkre ezúttal sem felejtette ki turnéja helyszínei közül Budapestet.

A Puskás Ferenc Arénában tartott koncert programjában valóban nem kapott helyet a Question of Time. Jelen sorok írója élete első, 1988-as keltezésű Depeche Mode koncertjén az előbbi dal mellett, a Stripped, és a Little 15 aratta a legnagyobb tetszést a híveknél. Az egykoron újhullámos, szintipop bandaként indult DM mostanra inkább rockzenekar, amely hatalmas stadionokat képes megtölteni. Egyrészt a hűvös érzelmeket, az erőt adó melankóliát tematizáló szövegek zúzós gitártémákkal előadott verziója izgalmas perspektívába helyezte a dalokat. Másrészt a jelentősen áthangszerelt számok nem adták könnyen magukat, ezért előfordult, hogy majd fél perc is eltelt, míg felismerhetővé váltak az együttes klasszikusai.

A Depeche Mode koncertje Budapesten            Budapest, 2023. július 28. Dave Gahan énekes a brit Depeche Mode együttes koncertjén a Puskás Arénában 2023. július 28-án. MTI/Mohai Balázs

Most nem az olyan lírai számok, mint a meglepetésként Martin Gore által énekelt, puritán orgonával kísért Strange Love, vagy a mai negyvenes, ötvenes korosztály himnuszaként tisztelt Stripped okoztak eufóriát. A jól felépített koncertprogram hegység vonulataként rögzül a befogadó tudatában. Az elkerülhetetlen lankák mellett a kiemelkedő csúcsok az igazán vonzók. A topon a Puskás Arénában a dinamikus dalok voltak. Enjoy the Silence, Everything Counts, It’s No Good, Personal Jesus.

Nagy öröm, hogy még a DM-től is a megszokottnál nyugtalanítóbb Sister of Night és a Ghost Again helyet kapott a programban.

A Depeche Mode koncertje Budapesten                 Budapest, 2023. július 28. Dave Gahan énekes a brit Depeche Mode együttes koncertjén a Puskás Arénában 2023. július 28-án. MTI/Mohai Balázs

A legszebb dal a World in my Eyes, amely a nemrég elhunyt zenekartagnak, Andy Fletchernek állított emléket. Fletcher mellképe a kivetítőkön előbb nyitott szemmel, majd lehunyt pillákkal és szemüvegben volt látható. Később egy komótosan megrajzolódó tenyér takarta az arc jobb felét. Memento mori.

A hatodik ikszen túl járó Dave Gahan dacol saját korával és a koncert hosszúságával. Az énekes a védjegyévé vált fehér, magas sarkú cipőjében bemozogja a színpadot az első negyedórában, és ugyanezt teszi két órával később, a ráadásban is. Szemmel is nehéz követni mozgását. Több arca van, akár egy színésznek. A hiperaktív Gahan a színpad nagy magányosa. Kecses mozdulatokkal, ám egyedül kezd társastáncba, vagy egyenesen a balett mozgáskultúrájára hasonlító légies lépéseket tesz, megint máskor pörög a saját tengelye körül. Jampeces könnyedséggel csapja le hajáról az izzadtságot, a lelkes publikum énekeltetésekor azt imitálja, hogy pihét pöccint le a válláról.  A függőleges irányultságú, spirituális gesztusai nemegyszer az erőgyűjtésé, az előadó néhány pillanatig tartó belső csendjéé. A fej fölé kapaszkodó kezek éppúgy, ahogyan az is, amint megérinti a két tenyér a színpad padlóját. Gahan nemcsak azért formátumos frontember, mert a hangja mit sem kopott az elmúlt évtizedekben. Nem hiányzik belőle a színpadi alázat sem. Hosszan búcsúzik hálás közönségétől, amely jövőre is várja őt és együttesét.

A Depeche Mode koncertje Budapesten                 Budapest, 2023. július 28. Dave Gahan énekes a brit Depeche Mode együttes koncertjén a Puskás Arénában 2023. július 28-án. MTI/Mohai Balázs

Nem a nosztalgia motiválta a Depeche Mode-ot a mostani turnén, annyi bizonyos. Memento mori: emlékezz a halálra. A középkori haláltáncokat idéző mottó a koncertsorozat neve, amelynek keretében ellátogatott hozzánk a zenekar. A Depeche Mode esetében nem kérdés az idő. A négy zenész (az alapítók, tehát Dave Gahan és Martin Gore mellett Peter Dean Gordano billentyűs, gitáros és Christian Eigner dobos alkották a fellépőket) kitűnő formában van. Így a roppant hangulatos koncert bőven szolgált meglepetésekkel az idősebbeknek és a fiataloknak egyaránt.

CÍMKÉK: