A kolozsvári színház 229. évada

|

Yuri Kordonsky, Silviu Purcărete, Tompa Gábor, Andrei Șerban,  ifj. Vidnyánszky Attila, Botond Nagy..

Nyolc bemutatót tartott a 2021/2022-es évadban a Kolozsvári Állami Magyar Színház

Ifjú barbárok     Rendező: ifj. Vidnyánszky Attila      Premier Kolozsváron: 2022. 07. 06.           Fotó: Biró István

A Kolozsvári Állami Magyar Színház nyolc bemutatót tartott a 2021/2022-es évadban, amely akkor is szép teljesítmény lenne, ha az évad első részére nem nyomta volna rá a bélyegét a világjárvány, míg a második felében nem kellett volna a gazdasági nehézségekkel szembesülni. – mondta Tompa Gábor igazgató az évadzáró társulati gyűlésen, megköszönve egyúttal a társulat munkáját is.

Váta Lóránd  a 30. UNITER-gálán elnyerte a  legjobb férfi főszereplő díját            Fotó: Andrei Gindac, UNITER

A 229. évad első bemutatója, amelyre szeptemberben került sor, a Yuri Kordonsky által rendezett Cseresznyéskert című előadás volt. Váta Lóránd a Cseresznyéskertben Lopahin szerepének megformálásáért elnyerte a 30. UNITER-gálán a legjobb férfi főszereplő díját.

Októberben Eugène Ionesco Macbett című abszurd drámáját Silviu Purcărete állította színpadra. A produkció a legjobb előadás díjára volt esélyes a 30. UNITER-gálán.

Hamlet         Rendező: Tompa Gábor         Fotó: Biró István

Decemberben mutatták be Tompa Gábor rendezésében, Vecsei H. Miklós főszereplésével Shakespeare-tragédiáját, a Hamletet. Ezzel a bemutatóval kezdődött el a Kolozsvári Állami Magyar Színház téli miniévada, a Showcase 2021. A december 3-12. között megrendezett esemény tizenegy napja alatt a színház a legújabb bemutatóit és a pandémiás időszakban kevés alkalommal játszott előadásait láthatta a közönség, ugyanakkor kiállításmegnyitóra és könyvbemutatókra is sor került.

A 2022-es év első bemutatója a Szerb Antal regénye nyomán készült Utas és holdvilág című előadás volt Botond Nagy rendezésében, amelynek a próbafolyamata még a 2020/2021-es évadban zajlott, ám a járványügyi korlátozások nem tették lehetővé a produkció bemutatását.

Márciusban két bemutatót is megtekinthetett a kolozsvári közönség: Andrei Șerban negyedik alkalommal tért vissza a kolozsvári társulathoz, ez alkalommal Robert Icke kortárs angol szerző Szophoklész nyomán írt Oidipusz című tragédiáját rendezte meg kettős szereposztásban a nagyszínpadon, míg Sinkó Ferenc Anne Lepper Seymour – Csak véletlenül kerültem ide című kortárs német drámáját állította színpadra a színház stúdiótermében.

PROMÉTHEUSZ’22         Rendező: Tompa Gábor          Fotó: Biró István

Az évad végén, júliusban két bemutatóra is sor került. A PROMÉTHEUSZ’22 című magyar, román, szlovén és angol nyelvű előadás Tompa Gábor rendezésében a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Konstancai Állami Színház és az SNT Drama Ljublajana koprodukciójaként, az Európai Színházi Unió Katasztrófa projektjének keretében jött létre. Az előadást a 8. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválon láthatja újra a kolozsvári közönség.

A színház 2021/2022-es évada az Ifjú barbárok című előadás ősbemutatójával zárult ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében, amely a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Gyulai Várszínház közös produkciója. Az előadás Bartók Béla és Kodály Zoltán életéből inspirálódva, Vecsei H. Miklós szövege és az alkotócsapat improvizációi alapján jött létre.

Az elmúlt évadban több fesztiválon is részt vett a kolozsvári társulat: A Pornó – Feleségem története című dokumentum-játék Árkosi Árpád rendezésében a székelyudvarhelyi 12. dráMA kortárs színházi találkozón, míg a Macbett című előadás a 13. krajovai Nemzetközi Shakespeare Színházi Fesztiválon szerepelt.

Nóra         Rendező: Botond Nagy        Pethő Anikó és Váta Lóránd         Fotó: Kisvárdai Fesztivál

A budapesti Madách Nemzetközi Színházi Fesztivál két egymást követő kiadásán is részt vett a Kolozsvári Állami Magyar Színház. Henrik Ibsen Nóra című drámáját, Botond Nagy rendezésében a 7. MITEM-en, tavaly szeptemberben láthattuk.

„Az első percek üressége után mintegy villámcsapásként szabadul el az őrület: erős fény csap az arcunkba, üvölt a zene, a szereplők mintha idegesen ránganának, táncolnának; ez a hatás csak rövidke percekre enyhül az előadás végéig. A rendező remek húzása, hogy nem hagyja nyugodni szemünk-fülünk, ez a 21. század tempója, hiperaktív, tolakodó és kíméletlen.” –  Rosznáky Varga Emma: Nóra új otthona

Tompa Gábor Hamlet-rendezését a 8. MITEM-en, 2022. áprilisban láthatta a budapesti közönség.

„Ami legelőbb feltűnik az előadásban, a képek zuhatagán és a zenei kompozíción túl, az a szöveg, Arany János textusa. A rendezői választás markáns, már az előadás „világnézetéről” is árulkodik. A produkció maximálisan visszaigazolja a szövegválasztást, sehol semmi archaikus íz, könnyedén gördülnek a mondatok a szereplők ajkán, s elhangozhatnak a már rég szentenciává lett mondatok, „kizökkent az idő”, „gyarlóság, asszony a neved” stb. Takarékosan adagolt vendégszövegekkel egészítették ki, dúsították föl az alkotók, Visky András dramaturg, Tompa Gábor rendező és alkotótársaik Arany nem avuló, ám nemesen patinázódott, mégis pátoszmentes szövegét.” Kovács Dezső: A fiú, az apa és a kizökkent idő

Az augusztusban induló 230. évadban, november 17-27. között újra fizikai formában kerül megrendezésre az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál. A biennálé 8. kiadása a FÉLELEM / REMÉNY alcímet viseli.

A 2022/2023-as évad előadásait Béres László, Bocsárdi László, Nuno Cardoso, Szabó. K. István és Botond Nagy rendezők állítják színpadra.

A következő évad első bemutatójára október 5-én kerül sor: Tamási Áron Ősvigasztalás című színművét Béres László rendezésében láthatják a nézők.

A nyári szünetet követően, augusztusban a 13. Kolozsvári Magyar Napokon játszott előadásokkal várja újra közönségét a színház. Az augusztusi előadásokra jegyek augusztus 7-ig online vásárolhatóak a www.biletmaster.ro weboldalon,  augusztus 8-tól a színház jegypénztárában is lehet jegyeket váltani.

CÍMKÉK: