Bodó Viktor és a csapat

|

Europe Theatre Prize, Craiovában

A magyar nézőnek, aki látni akarja Bodó Viktor új előadásait, Bécsbe, Heidelbergbe, Hamburgba, Zürichbe, Kölnbe, Bázelbe kell utaznia.

Serata di Gala-Premiazioni

Bodó Viktor átveszi az Europe Prize Theatrical Realities díjat 2016. április 26-án, a craiovai Nemzeti Színházban         Fotók: Luciano Rosetti

Mindig is csapatban dolgozott.

Már a Szputnyik előtt is, különféle színházi formációkban. Akkor is, amikor egyik legnagyobb hatású előadását, a Ledarálnakeltűntem címűt rendezte a Katona József Színházban, amellyel nemzetközi sikereket is aratott. S akkor is, amikor saját társulatot alapítva, újabb és újabb és újabb alkotótársakkal hozta létre előadásait.

A független szcéna alkotójaként megtermékenyítően hat kortársaira. Összehasonlíthatatlan, egyedi stílusjegyei visszaköszönnek pályatársai előadásaiban. Tavaly feloszlatni kényszerült társulatát, a Szputnyik Hajózási Társaságot, akkor, amikor az együttes kiforrott s magas szakmai nívón megvalósított előadásokat hozott létre, olyanokat, mint a Baal vagy a POSZT-on is bemutatott A heilbronni Katica.

Bodó Viktor az utóbbi években a Vígszínházban rendezett Magyarországon, A revizor s a Koldusopera a Víg kirobbanóan sikeres repertoárdarabja. A Bodó-csapat harmonikusan és gyümölcsözően működött együtt a Vígszínház társulatával, a színészek, a díszlettervező Balázs Juli, a jelmeztervező Nagy Fruzsina, a világítástervező Bányai Tamás. Anno azt írtam A revizorról: „Vicces, dzsesszes az előadás, tele sziporkázó poénokkal. A gegek nagy része közéleti, politikai töltetű. Sok poén után csattan föl taps, mégis megosztja a nézőket a produkció. Sokan hangosan visítva röhögnek.” S aztán: „Bodó rendezői szemlélete, a kritikai látásmód, amellyel górcső alá veszi a mindennapokat, mondhatni, pártsemleges. Mikor az egyik szereplő békaemberként kimászik az uszoda kerek ablakán (merthogy üres uszoda a helyszín, ahol a cselekmény játszódik), majd jelenete végén tétován megáll a játéktér közepén, s hangosan töpreng, merre is induljon tovább, valami olyasmit mond, balra már voltam, jobbra is, lemászik hát egy süllyesztett csapóajtón, alámerül mintegy, hogy kibekkelje, ami még jön.”

Bodó rendezői karakteréről legelőbb a végtelen szabadság jut az eszembe. A gondolkodás radikalizmusa, ami a színházi formálásmód radikalizmusában is megnyilvánul. Játékosság, kreativitás, gazdag fantázia, ízlés (ami rendezőknél nem elhanyagolható szempont) és zsigerekre ható érzékiség. Rendezéseiben mindig a néző összes érzékszerveit célozza meg, látványban, hangzásban, a gondolkodás originalitásában. Az érzéki zene, a hangok, a hangeffektek, a szuggesztív képek nélkülözhetetlen elemei produkcióinak. Az volt a grazi Liliomban is, az egyik legnagyobb formátumú Molnár Ferenc-interpretációban, amelyet valaha is láttam.

Pályája egyenes vonalú, azonos gondolati, színházcsinálói ívre lehetne felfűzni a 2006-os POSZT-on, a pécsi Zsolnay-gyár akkor még lepusztult udvarán látott, végtelenül szabad és szélsőséges elemeket is alkalmazó Esztrád sokkot, a Katona színpadán született A nagy Sganarelle és Tsa című előadást, az Anamnesist, vagy a berlini Pizzicatót, és így tovább.

Craiova (ROMANIA), 23-26/04/16, 15 Europe Theatre Prize - Premiazione - Alexandru Boreanou, Emil Boroghina, Georges Banu, Alessandro Martinez, Viktor Bodo, Andreas Kriegenburg, Juan Mayorga, Laurie Sansom, Joel Pommera, Mats Ek, Lia Olguta Vasilescu, Radu Boroianu, Ilie Gheorghe, William Docolomansky, Armando Punzo, Pippo Delbono, Gisli Orn Gardarsson - Foto Luciano Rossetti © Phocus Agency - TUTTI I DIRITTI RISERVATI

15. Europe Theatre Prize         A díjátadó gála közönsége         Fotó Luciano Rossetti © Phocus Agency

Mostanában német színházakban rendez. A magyar nézőnek, aki a Vígszínházon kívül is látni akarja az európai színházi alkotó, Bodó Viktor új előadásait, Bécsbe, Heidelbergbe, Hamburgba, Zürichbe, Kölnbe, Bázelbe kell utaznia.

Saját társulatát, a Szputnyikot, felelős döntéssel felszámolni kényszerült. Felelősséget vállalva alkotótársaiért, a színészekért, holott igazi terepe az önálló csapat, amellyel együtt dolgozhat, s amellyel létrehozhatja produkcióit.

Most az egyik legrangosabb európai színházi díjjal tüntették ki, eddigi életművéért.

A legnagyobb kitüntetés persze az lenne, ha hazájában, saját társulatával alkothatna ismét.

Bodó Viktor Európa-díja

CÍMKÉK: