Tettamanti Béla kiállítása

|

Virág Benedek Ház 

Olyan művész rajzai jelennek meg itt, aki mindnyájunk számára ismerős. Otthonos világ ez, mert nagyon is rólunk szólnak a képei, kelet-európai létezésünkről, vívódásainkról, szorongásainkról, reményeinkről.

Arcok egyben – Tettamanti Béla

Örkény István Egyperceseihez hasonlóan, Tettamanti Béla sem tűri a mellébeszélést. Rajzai hasonlóak a precízen megszerkesztett mondatokhoz, amik kíméletlen pontosággal tárják fel létezésünk fájdalmas abszurditását. Az abszurd Tettamanti anyanyelve, e tekintetben nem csak Örkény István, hanem Réber László szellemi örököse is. Tőlük tanulta, hogy kevés szóval és vonallal is lehet mélyreható létfilozófiai mondandót megfogalmazni. Grafikáinak többsége nem illusztráció, mert azok nem szöveges tartalmak kötött leképezése, hanem önálló gondolatmenetek, amolyan vizuális glosszák. Rajzi gondolkodásának alapja a montázs, meglepő képzettársításaival minduntalan kizökkenti a nézőt kényelmes merengéséből. Visszatérő motívuma az „emberke”, ez a simléderes sapkát viselő törékeny kis lény, aki irigylésre méltó elszántsággal próbál minden nap újra kijutni léte labirintusából. Rajzai precíz kivitele a régi mestereket idézi, némelyik úgy hat, mint egy 18. századi pontozó modorú rézmetszet vagy egy biedermeier képesújság illusztrációja. Karikaturistának indult, de rajzai sosem késztetnek harsány kacajra, inkább sajátja a csendes irónia. Szívesen beszél jelképekben, emblémákban mint egy plakátrajzoló. De mindkettőtől különbözik, minthogy elmélkedőbb és maradandóbb, ő a dolgok létfilozófiai mélységeibe kíván bekukkantani.

Öntekervény – Tettamanti Béla

Tárlatunk helyszínével közvetlen kapcsolata is volt Tettamanti Bélának, hiszen 1983-1987 között a Virág Benedek Házban volt a műterme. A mostani kiállítás Tettamanti művészetének egészét átöleli, annak három szegmensébe enged betekintést: válogatásunk középpontjában az „Emberke képei” állnak, azok a rajzok, amelyek az általános létkérdések egzisztenciális mélységű megfogalmazásai. Ezt egészítik ki a mindennapi politikai mozgásokra reflektáló rajzai és irodalmi illusztrációi. Az életmű többségét alkotó tusrajzok mellett festményei és bronzszobrai közül is bemutatunk néhányat. Valamennyi közös jellemzője, hogy Tettamanti művei mélyen kötődtek saját jelenéhez, mindenekelőtt a kortárs közélethez és a kortárs irodalomhoz. Mindennapi esendőségeinkben azonban képes volt meglátni az örök emberit, és a tragikumba hintett csipetnyi iróniája épp elég arra, hogy reménykedjünk benne: ezt is túléljük valahogy.

Favágó – Tettamanti Béla

A kiállítás megtekinthető:

2023. augusztus 6-ig, hétfőtől péntekig 10-18 óráig, szombaton 10-14 óráig.
Virág Benedek Ház, 1013 Budapest, Döbrentei utca 9.

CÍMKÉK: