Családkép kereszttel

|

Az Első Magyar Látványtár kiállítása – Art9 Galéria

Az Első Magyar Látványtár anyagából kiállítások százait lehetne összeállítani.

Ezen a helyen is már a harmadik válogatást láthattuk. A Családkép kereszttel különös családtörténetet, amelyben a festőművész Horváth Erzsébet és a lánya, Tamás Noémi művei  a családtagokat ábrázolják. Anya és lánya megfestették az édesanyát, a nagy- majd dédmamát, az unokát. A képek maguk is történetet mesélnek.  Megismerhetjük Horváth Andrásnét, született Harsányi Jolán (Jucus) debreceni zongoratanárnő  arcvonásait kislány és gyönyörű nő korából (ezeket a képeket nem a családtagok festették). A lánya és az unokája által készített képeken, a középkorú, majd már az  életben megfáradt öregasszonyt láthatjuk. De megfestette Horváth Erzsébet az unokát,  Halasi Áront nagymamai szeretettől átitatottan és aztán Áront, a fiút édesanyja is, aki már a durcás kamaszt is láttatja.  Ez a kép a színörvények sora.

Az egész huszadik század megjelenik itt ezeken a festményeken.  Egy-egy kép maga is történetet mesél. Négy generáció, amelyben ott a méltósággal elviselt sokféle megpróbáltatás.  Horváth Erzsébet képein ott a mester, Szőnyi István hatása. Lánya,  Tamás Noémi művei besorolhatatlanok, talán ezért nem is került  ő be a kanonizált festők sorába.  Az ő világa is a színeké.  A szín is olyan nyelv mint a zene, mérték, arány, hangulat, amely mesélni tud. Itt is eldönthetetlen, hogy a történetek, kinek is a történetei, mert bennük a magunkét is belegondolhatjuk.

A festmények mellett Halasi Zoltán költő – Tamás Noémi férje – szövegeit olvashatjuk.

Az Első Magyar Látványtár kiállítását Díszelben a  Nőábrázolások és ábrázoló nők címűt idén  is megtekinthetjük a tavalyitól alig eltérő formában. A tematika nem változott, de tartalmas programokkal igyekeznek gazdagítani, újjávarázsolni a látnivalókat.

A Családkép kereszttel kiállítás kurátora az Első Magyar Látványtár meglapítója: Vörösváry Ákos.

A kiállítást Nyáry Krisztián irodalomtörténész, a Líra Könyv ZRT kreatív kiadó igazgatója  nyitotta meg.

Art9 Galéria, IX., Ráday u. 47, megtekinthető március 12-ig

CÍMKÉK: