Romani Design fashion art – aktivizmussal a tradícióért

|

A Romani Design kiállítása a Hagyományok Házában

Élénk színek, erőteljes virágos minták, divatos formák. Összetéveszthetetlen a látvány, és akármerre járunk a világban, felismerhető. Arca ez egy ősi kultúrának, amely nemcsak a hovatartozást, de az öntudatot is jelzi.  A Hagyományok Háza kiállításán láthatunk egy gyönyörű bemutatót, amely a Romani Design, a világ első roma divatstúdiója tehetségét dicséri.  A márka környezettudatos a patchwork minták más termékek előállításakor keletkező anyagmaradékokból készülnek, egyedi és megismételhetetlen kombinációkban.

Romani Design

A vállalkozás 2010-ben jött létre azzal a céllal, hogy segítse a roma közösségek társadalmi és kulturális integrációját. Alapítói egy testvérpár, Varga Erika és Heléna, akik jómódú  kereskedőcsaládba születtek Mátészalkán, ahol  magukba szívhatták a  tradicionális oláh cigány kultúrát. Tudásvágyuk és akaratuk  erős volt, megküzdöttek tanulmányaikért, kivételes sorsukért.  Erika érettségi után ötvös iparművész lett, Heléna pedig énekes, de mindig is felelősséget vállaltak közösségükért: tehetséggondozó programokkal, tanítással segítették és segítik a roma gyerekek  épülését.  Varga Erika tizenkét évig volt a  Glinda roma gyermek és ifjúsági magazin főszerkesztője. Munkáját Európa Polgári díjjal, és Nemzetiségekért Díjjal is elismerték.

A Romani Divatstúdió azért jött létre – mondja Varga Erika -,  hogy a roma viseleti kultúrára fölhívja a figyelmet, és a design nyelvén keresztük  a beszéljen arról, hogy a roma  közösségek is lépést szeretnének tartani a világgal, abban, amiben élnek. Ez tulajdonképpen presztízsépítés, a kultúránk a pozicionálásáról szól a divat és a design nyelvén nyelvén keresztül. Én tizennyolc éves korom óta dolgozom mentorációban  és olyan projektekben amely a roma közösségek segítésén munkálkodik. Szerettem volna egy olyan saját projekteket, amelyben hatékonyan szólok mind a saját közösségemhez mind pedig a nem roma közösséghez. Hogy az elmúlt tizenkét-tizenhárom évben talpon maradtunk, azt bizonyítja, hogy a munkánkra nagy szükség van. El tudtuk érni azt a közönséget, akit szerettünk volna. Azokat a vizuális üzeneteket, amelyeket megfogalmazunk a ruháinkon keresztül, nagyra értékelik. Ezek eljutottak nemzetközi színterekre és ma már múzeumi gyűjteményekben is megtalálhatóak a Romai Design ruhadarabjai. Munkáink olyan múzeumi válogatásokba is  bekerülnek, amelyek a kortárs ipar- és képzőművészet vagy formatervezési kiállításokról is szólnak. Büszkeségünk, hogy  országimázs projektekbe is beválogatják kollekcióinkat.

Romani Design

A Hagyományok Házában tekinthető meg a Romani design fashion Art – aktivizmussal a tradícióért kiállítás., melyet augusztus 17-én nyitott meg Antalóczy Timea PhD a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem docense.

A kiállítás kurátora Czingel Szilvia a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum vezetője.

Megtekinthető október 31-ig.

Józsa Ágnes

CÍMKÉK: