Az életöröm ünnepe

|

MVM ZENERGIA 2023 jótékonysági koncert

A koncertet nem csupán aláfesti Nagy Viktória vizuálja, hanem az élmény szerves részeként hömpölyög. A különböző évszakok színeit mintegy élő akvarellként csorgatja, mázolja, alakítja.

2023. szeptember 2-án a Müpában zajlott az MVM ZENERGIA idei jótékonysági koncertje. A műsor teltházzal ment, az eseményt online is lehetett követni. Az estet Bősze Ádám vezette. Felléptek: Balázs János, Sárközy Lajos, Tóth Vera, a Bagossy Brothers Company, Vecsei H. Miklós, az Animae Musicae Kamarazenekar és a Cantemus Vegyesker Szabó Soma vezényletével.

Az MVM idén immár nyolcadik alkalommal hívja életre az MVM ZENERGIA egyedülálló koncertjét, amelyen találkozik a zene, a vizuális élmény és a jótékonyság, valamint a klasszikus zene más műfajokkal. A koncert programja a négy évszak tematika jegyében született, az este során az évszakokhoz kötődő, jól ismert klasszikus zeneműveket, jazz-és popslágereket hallhattunk. A Petőfi 200, azaz Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója kapcsán megzenésített versek is elhangzottak.

Az egyedi hangszerelésért és a zenei rendezésért Szentpáli Roland többszörös  nemzetközi versenygyőztes és Artisjus-díjas tubaművész, zeneszerző felel. A zenei műsort egyedi vizuális élmény teszi még emlékezetesebbé, amelynek megálmodója Nagy Viktória, az MVM ZENERGIA vizuális rendezője.

Arról, hogy kit támogasson az MVM a koncert teljes jegybevételével, internetes szavazáson dönthettek az mvmzenergia.hu oldalra látogatók.

Kritikus fenntartásokkal ülök le a második sorba. A jótékonysági rendezvények a nemes célon kívül nem mindig szolgálnak nagy örömömre. Néha mintha a koncertet mintha feláldoznák a jótékonyság oltárán. Mert ha már sok és sokféle ember adakozott, mindenki ízlését ki kell elégíteni. Ezért hajlanak néha az ilyen céllal rendezett előadások giccsbe, vagy szakadnak szét egymáshoz nem passzoló darabokra.

Itt nem ez történik. A különféle műfajok egy nagyszabású, színvonalas fúzióvá állnak össze. Minden a helyén volt: a dobok Vivaldi Négy évszakában, a jazzimprós beütés Sárközy Lajos klasszikus hegedűszólójában. Mert ami jó, az jó. A zene hat, sodor, építkezik. Az ősztől a télen és tavaszon át jutunk el a nyárig. Nem véletlen a sorrend, az elmúlás, a hideg után újraéled a természet, a koncert végkicsengése így meglehetősen reményteljes.

Bagossy Brothers Company

A fellépők magas szakmai színvonalat képviselnek: Balázs János zongoraművész fergetegesen játssza Beethoven Holdfény-szonátáját, és saját szerzeményei, átiratai is szerepelnek a műsorban. Sárközy Lajos virtuóz hegedűjátékával ejti ámulatba a közönséget. Tóth Vera hangja betölti a teret, minden manír nélkül énekel úgy, ahogy azt európai énekesnőtől ritkán hallani. A Bagossy Brothers Company is hozza a tőle megszokott hangulatot. Az Animae Musicae Kamarazenekar végig helytáll, kíséri a fellépőket. A Cantemus Vegyeskar angyali hangként szólal meg, a kórusművészet egyik hazai kiválóságaként énekli a klasszikusokat és lelkesen táncolja a gospelt.

A koncertet nem csupán aláfesti Nagy Viktória vizuálja, hanem az élmény szerves részeként hömpölyög. A különböző évszakok színeit mintegy élő akvarellként csorgatja, mázolja, alakítja. Varázslatos színkavalkád, mely a zenével együtt mozog, folyamatosan újrafestve-gondolva önmagát. Kizöldülő őszi fák, a tél kék hófellegei, a plafonon egy légballon, egyszerre plasztikus és légies. Mintegy égi jelenésként valódi táncosok is fel-felbukkannak a festett díszletekből. Könnyed, álomszerű tünemények, fiatal emberpár, örök Ádám-Éva a ciklikusan változó természetben.

Nem elhanyagolható Bősze Ádám műsorvezető humora, mellyel a zeneszámok között megnevetteti a közönséget. Reméli, eleget ittak a szünetben, ugyanis a régi korokban a koncert az életöröm ünnepe volt. A darabokat Vecsei H. Miklós színművész Petőfi-versekkel vezeti fel.

Összességében a koncerten úgy valósul meg a fúzió, hogy a populáris és klasszikus zenei előadók is tudásuk legjavával járultak hozzá egy komplex, mágikus audiovizuális univerzumhoz. Itt mindenki megkapta, amit akart, és valami mást is, túl a komfortzónán, meg a szavakon. Ahova talán csak a zene ér el.

CÍMKÉK: