Képek a kerítésen

|

Standby, Károlyi-kert

A riportfotók és festmények témája az a helyzet, amiben most vagyunk.

Gömör Tamás: Bulinegyed

Kiállítótermek látványossága kirakatüvegen át élvezhető, de a kerítésekre lehet képeket helyezni. Ez is egy újabb kori lelemény, ami a járványnak köszönhető. Igen, a Covid pozitívuma lehet a kreativitás élénkítése – már, akinél ez lehetséges. A Károlyi kert kovácsoltvas rácsaira körben festmények és fotók reprodukciói kerültek. Standby – jelentése tartalék, készenlét, hűséges támasz, készenlétben levő, készenlétben álló, megbízható segítség, kisegítő – címet adták a szabadtéri tárlatnak a szervezők, Szilléry Éva ötletgazda és Raden Hannawati társkurátor.  Megvalósult elgondolásuk az volt, hogy a pandémia miatt nehéz helyzetbe került kortárs művészeken segítsenek.

Teknős Miklós képe

A kiállításon több mint negyven alkotó fotó- és képzőművészeti reprodukciója látható. A kerítésgaléria tárlata először szeptemberben a Kodály körönd két műemléképülete előtt nyílt meg, a második helyszín a Gesztenyés kert és a MOMKult melletti játszótér volt.  Most pedig a Károlyi kert kerítésén láthatók az alkotások, és a tervek szerint lesznek még helyszínek, ahol megörvendeztetik az arra járót.

Hirling Bálint képe

A képző- és fotóművészek meghívás, illetve pályázat útján kerültek a szereplők közé. A riportfotók és festmények témája az a helyzet, amiben most vagyunk. A karanténidőszak az alkotókat sokféle látványra késztette: kiből a humort, kiből a lírát, kiből a magányt, kiből a természetben való elmélyedést hívta elő. Teknős Miklós fotóján az alkonyati ég előtt az egymás kezébe kapaszkodó szerelmespár látható. Jovián György festményén a sötét színekből az alkonyég vöröse villan. A kihalt Godzsu udvar ürességét, némaságát Gömör Tamás felvételén még az előtérben álló divatbaba is erősíti. A füredi látványosság, Pásztor János 1937-ben felállított Halász és Révész szobra közé molinó feszül. A szél a maradj otthon feliratot lobogtatja.  Verebics Ágnes Szőrmaszk című festményén az egész arcot maszkként gyönyörű hajfonat takarja. Ahány alkotó, annyiféle látásmód és érzet, a legtöbbjén átsüt az életszeretet.

Olajos Ilka: Karantén-napló

Olyan képek ezek, amelyek sétálás közben is megállítanak. A szabadtéri tárlattal a járvány miatt korlátozott lehetőséghez jutó alkotók munkáira hívják fel a figyelmet, és tisztelegnek az egészségügyi dolgozók előtt.

A kiállított reprodukciók eredetijei megvásárolhatóak.

Verebics Ágnes képe

Támogatók:
Béres Alapítvány, a Körönd Koncepció Kft, az Erdélyi Örmény Kulturális Központ, valamint a West End Bevásárlóközpont

Képek a kerítésen. Most éppen a Károlyi-kert oldalain.

CÍMKÉK: