Ékszerek Éjszakája

|

Ráth György-villa, 2019. szeptember 20. – október 20.

Idén szeptemberben ötödik alkalommal rendezik meg a kortárs ékszereket bemutató programsorozatot, azaz az Ékszerek Éjszakáját, ahol kiváló hazai és külföldi ékszertervezők alkotásaival találkozhatnak az érdeklődők.

A rendezvény kétéves tematikája szerint a páros években sok helyszínen zajló kiállítás-sorozattal találkozhatunk, amely elsősorban a hazai alkotóknak biztosít megjelenési lehetőséget, míg a páratlan években egy nemzetközileg is nyitott pályázati anyagból rendezett kiállítás kerül bemutatásra.

2019 is ilyen év lesz; a nyílt pályázat hívószava: CONTROLS/CTRL+S.

Az Ékszerek Éjszakája csapata nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minden évben egy magasan kvalifikált zsűri gondjaira bízza a kiállítási anyag összeválogatását.

Idén a mexikói származású ékszertervező művész, Jorge Manilla, valamint Erato Kouloubi és Niki Stylianou, görög származású ékszertervezők (az Athen Jewelry Week szervezői), a magyar oldalról pedig Etentuk Inemesit, az Artlocator magazine főszerkesztője alkotják a pártatlan zsűri egységét.

A több mint 130 jelentkező közel 230 pályamunkáját értékelő csapatnak idén sincs könnyű dolga. Az újszerűség, a koncepció, az anyagválasztás, a kivitelezés, az esztétika egységessége mutat mérvadó irányt. A kiállítási anyagnak idén az Iparművészeti Múzeum részét képező, gyönyörű Ráth György-villa ad otthont, ahol a kortárs tárgyak a szecesszió jegyeit viselő enteriőrrel párosítva izgalmas esztétikai élmény megtapasztalására hívnak bennünket. A kiállításmegnyitó alkalmával kerül sor a „CONTROLS/CTRL+S” pályázat résztvevőinek díjazására. A legjobbnak ítélt alkotók között nagy értékű nyeremények találnak gazdára.

A programsorozat a nagyszabású kiállítás mellett további izgalmas eseményekkel egészül ki. Ilyen, a tavalyi év nagy sikerét hozó szakmai előadások, amely idén a három külföldi zsűritag személyes szakmai munkásságát bemutató prezentáció lesz. Itt az érdeklődők közelebbről is megismerhetik a kortárs ékszertervezők jeles képviselőinek gondolkodását, alkotói attitűdjét.

Az esemény szervezői számára különösen fontos, hogy a hazai ékszertervező szakma képviselőinek alkotói lehetőséget is biztosítsanak, ahol a résztvevők teljesen új szemléletmódot sajátíthatnak el az ékszertervezés-, és készítés terén. Ezért külön öröm, hogy a beszámolók mellett Jorge Manilla egy ötnapos tematikus workshoppal is készül, amit a művész kifejezetten az Ékszerek Éjszakája eseményére dolgozott ki, és egy magyar alkotókból összeállt 12 fős csapat vehet részt rajta.

Idén négy hétre bővül a kiállítás ideje, amely a szeptember 20-i megnyitóval veszi kezdetét. Ennek köszönhetően az idei Designhét Budapest programsorozatában is helyet kap majd, egy különleges tárlatvezetés keretén belül, ahol Spengler Katalin műgyűjtő, kurátor gondolataival gazdagodva járhatjuk végig a kiállítást.

Kiállításmegnyitó és díjátadó:

Időpont: 2019. szeptember 20., 19 óra

Helyszín: Ráth György-villa (1068 Budapest, Városligeti fasor 12.)

A kiállítás időtartama: 2019. szeptember 20. és október 20. között

Ékszerek Éjszakája

CÍMKÉK: