Egy galéria születése

|

Átrium Galéria a ferencvárosi Gizella Malomban

Miután a belső udvar lopakodó fényeiben üresen tátongó, tizenkilenc hatalmas képkeret egyikébe életet lehelt két művész festménye, az eseményeket már nem lehetett megállítani.                                    

Kuzma Eszter és Friedrich Barnabás: Nyírfaerdő         (220 x 574 cm, akril)

…az a fontos, hogy lelket adjunk a háznak – vallotta egy Mándy Iván nevű megveszekedett városrajongó, aki a budapesti bérházak költészetét öntötte prózába.

Van egy ház. Életünk része. Belénk ivódik. Egy hely, ahová tartozunk… 2018-ban, mikor a történelmi Gizella Malomban  kialakított loftlakások közössége az épületszárnyak övezte átrium  első festményét avatta, talán még nem gondolták, hogy ezzel a gesztussal galériát alapítanak. Ám miután a belső udvar lopakodó fényeiben üresen tátongó, tizenkilenc hatalmas képkeret egyikébe életet lehelt Verebélyi Diána és Görög László festménye, az eseményeket már nem lehetett megállítani.

Verebélyi Diána és Görög László: Nyílt levelek az éjszakából         (220 x 574 cm, akril)

Megszületett a vágy, hogy a történelmi falak között létrejöjjön egy modern, huszonegyedik századi értékeket őrző kortárs gyűjtemény.

Szabadtéri állandó kiállítás, amely amellett, hogy a ház lakóinak örömét szolgálja, gazdagítja Budapest értékmentő művészeti központjainak a sorát is. Az Átrium Galéria és vele a ház mára belopta magát Budapest turisták látogatta, kultikus helyei közé. Az immár öt faliképpel és a Péter Ágnes alkotta modern köztéri plasztikával büszkélkedő épület – a maga folyamatosan bővülő gyűjteményével – a mi egyre zsibongóbb metropoliszunk egyik különlegessége.

Péter Ágnes: Kapu

Van ok tehát az örömre. A közösség elszántságán túl a galéria nemcsak, hogy megtalálja a maga nagyvonalú, adakozó kedvű szponzorait, de ihletett tereivel inspirálja a hely szellemével társalkodó művészeket is…

Az első, kiállítással egybekötött képavató az Átrium Galériában, 2018-ban – Gáts Bence, Verebélyi Diána és Kállai Katalin

Így volt ez most is, mikor Nyírfaerdő címmel Friedrich Barnabás és Kuzma Eszter vizualizált gondolatai – e halálos komolyan gondolt, kortárs mesevilág – öltöttek testet az átrium falai között. A két fiatal alkotó festménye lett annak a Magyar Képzőművészeti Egyetemen kiírt meghívásos pályázatnak a győztese, amelyet célzottan az Átrium Galériára írtak ki, és amelynek nem titkolt célja, hogy a galéria jövendő alkotói között a legifjabb művésznemzedék tehetségei is megjelenjenek. Olyannyira, hogy a ferencvárosi gyűjtemény legújabb projektje a pályázat nyertesének kihirdetésével nem zárult le. A nyertes mű ugyan már elkészült, de a többi pályamunkának is van esélye, hogy előbb vagy utóbb a galéria falára kerüljenek.

Szurcsik József, valamint a kép alkotói: Kuzma Eszter és Friedrich Barnabás

A gyűjtemény legújabb festményét, a Friedrich-Kuzmaféle, ötször kétméteres, akár gigantikusnak is nevezhető győztes művet a Magyar Festészet Napja keretében avatta föl a pályázat mentora, Szurcsik József Munkácsy-díjas képzőművész, az egyetem tanszékvezető docense. Ő köszöntötte a kép szponzorait, Bartók Mónikát és Bartók Jánost, akik nélkül a galéria új, nagyszabású projektje nem jöhetett volna létre.

Kállai Katalin, Szurcsik József, Kuzma Eszter, Friedrich Barnabás, Mazán Anikó, Kovács Anita és Varga Andrea

A képavatóval egyidejűleg az Átrium Galériában sor került egy pop-up kiállításra is, amelyen a pályázat résztvevői, a mestereik által meghívott fiatal alkotók – Drótos Dominika, Friedrich Barnabás, Koltay Dorottya Szonja, Kovács Anita, Kuzma Eszter, Mazán Anikó és Varga Andrea – állították ki legújabb munkáikat.

Ezek lennének a puszta tények. Azaz. Így születik egy galéria.

Kuzma Eszter

CÍMKÉK: