Színek, formák, nőiség és tehetséggondozás

|

25 éves a Deák Erika Galéria

Idén ünnepli negyedszázados évfordulóját a Deák Erika Galéria. A jubileum alkalmából a kiállítótérben október 20-ig tekinthető meg a Colourful: a forma, a körvonal, a szín c. kiállítás, amelyen három nemzetközileg elismert alkotó, Helen Beard, Annie Morris és Kristina Schuldt munkáit ismerhetjük meg. A kiállítás magába foglalja a Deák Erika Galéria filozófiáját és szépen összegzi az elmúlt huszonöt évet, miközben a jövőbeni tervekre is enged következtetni.

Deák Erika Galéria, Fotó: Gyuricza Mátyás

Deák Erika a budapesti galéria megnyitása előtt hosszú ideig gyűjtött külföldi tapasztalatot. Az Egyesült Államokban tanult művészettörténetet és médiát, ott ismerkedett meg a galériák működésével, miközben a hazai kortárs művészet életébe is bekapcsolódott. A Deák Erika Galéria 1998-as alapítása óta képviseli a hazai progresszív képzőművészetet; a festészet és szobrászat mellett a fotó- és videóművészet is megtalálható programjában. Olyan alkotókat képviselt itthon többek között, mint Bullás József, Csató József, Szűcs Attila, Barabás Zsófi, Gáldi Vinkó Andi, a moldáv Alexander Tinei, vagy a spanyol Mundtadas.

Az alapítótulajdonos szakmai tevékenységében a figyelemfelkeltő kortárs kiállítások szervezése mellett központi szerepet kap a tehetséggondozás, valamint a női alkotók támogatása. A 2020-as tanév óta ösztöndíjjal támogatja a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) mesterképzésén tanuló, kiemelten tehetséges diákokat. A Magyarországon egyedülálló ösztöndíjprogramra jelentkező diákok közül a galériától független, az intézmény oktatóiból és előadóiból álló zsűri gondos szempontrendszer alapján választ ki egy, a támogatásra érdemesnek gondolt diákot.

Rendkívül fontosnak tartom, hogy amennyiben csak lehet, támogassuk a jövő tehetségeit. Ez természetesen nem pusztán a képzőművészetre igaz. Hiszek abban, hogy a fiataloknak fontos és nem túlzás, hogy sorsfordító lehet a jókor érkező, szakmai szempontból releváns elismerés, bátorítás és segítség. Az ösztöndíjjal célom bizonyítani a jövőt formáló alkotóknak, hogy a befektetett munka megtérül, hogy a tehetség a megfelelő kitartással és alázattal igenis utat talál magának – mondta el Deák Erika. Fontos, hogy a támogatás nem pusztán egyszeri pénzbeli juttatást jelent, a kiválasztott diákok pályáját folyamatos figyelemmel kísérem. Az ösztöndíjjal együtt egyfajta szemléletmódot és a művészet értékébe vetett hitet is szeretnék átadni a diákoknak.

Deák Erika

Deák Erika kalandos úton jutott el a saját galériájának megalapításához, éppen ezért tudja, mennyire fontos lehet a stratégiai ponton érkező szakmai támogatás. Karrierútja során a számos buktatóval való szembeállás mellett nem elhanyagolható tényező, hogy mindezt nőként, később családanyaként építette ki.

Éppen ezért támogatja kezdetektől fogva a női alkotókat. Vállalása mellett már jóval azelőtt elköteleződött, hogy akár a galériák programjában, akár a szélesebb nyilvánosságban trendként jelent volna meg ez az irány. Nem meglepő tehát, hogy a mostani, jubileumi kiállítás kurátora és művészei szintén fiatal, tehetséges nők.

Az ünnepi, 2023. október 20-ig megtekinthető Colourful: a forma, a körvonal, a szín c. kiállításról bővebb információ a https://deakerikagaleria.hu/aktualis oldalon, a Deák Erika Galériáról pedig a https://deakerikagaleria.hu/ oldalon található.

CÍMKÉK: