Budapest 13 arca

|

A főváros 150. születésnapjára  – A Szebeni Műhely Fotográfiai Alkotócsoport kiállítása

Budapestnek annyi arca van, ahányan járnak házai között, és mások a házak az utcák a fák ahogy közelebb vagy távolabb a Dunától. Ki tudná ezt a sokféleséget méltón megörökíteni, mint azok a fotósok, akik mesterei szakmájuknak.

A Szebeni Műhely kiállítása

Szebeni András Balogh Rudolf-díjas fotóművész (képei huszonöt kötetben jelentek meg, számos köz- és magángyűjtemény őrzi munkáit, a New York-i Metropolitan Múzeum huszonhat fényképét válogatta be  gyűjteményébe, itthon a legjelentősebb képes folyóiratok munkatársa)  2015-ben létrehozott egy műhelyt, amelybe neves fotográfusokat hívott, s megszervezte, hogy két hétig alkossanak egy-egy városban, így Gyulán, Egerben, Tapolcán, Szegeden. Szebeni András  erős egyénisége egy személyben határozta meg a  műhely feladatait, működését.

202o-ban bekövetkezett halála nem bomlasztotta fel az alkotóközösséget. Akkor már igényelték egymás véleményét, munka-tapasztalatát, egy kivételével mindenki vállalta a további közös feladatokat. Bár megváltoztak a feltételek, addig a szponzor fizette a kéthetes együttlét számláit, most mindent, a szállást, a szükséges eszközöket, maguknak kell, de vállalták.   Demokratikus alapokra helyezték a műhely szervezetét, működését, ahol mindenki szabadon véleményt nyilváníthat. A tagság vezetőséget választott, vezetőül Kiss-Kuntler Árpádot választották, és  kidolgozták az alapszabályt. Nem egy ember dönt a tagfelvételről. Egyetlen feltétel van, a beadott anyagnak a tagság kétharmadának, vagyis, hatvanhat százalékának meg kell felelnie. Mindenkinek vállalnia kell, hogy minden évben kötelező ez a megmérettetés, és a munkákról titkos szavazással döntenek. A közösség számára is vállalható minőség az egyetlen szempont. Szebeni András életében mindig egy-egy várost választotta témául. A Covid ezen változtatott: Először a bezártság, a karantén  volt a téma, aztán az önarckép. Majd, amikor a korlátok oldódtak 2022-ben, a „gyermekkorom helyszínei” témát választották. Zenta lett a műhely-helyszín, ahol nagyon hamar alkalmazkodott mindenki a szinte csak magyarok lakta, nagyon kellemesen körbejárható kisvároshoz.  A helyiek felajánlották, hogy a frissen helyrehozott zsinagógában ők rendezzék az első tárlatot. Ezt a kiállítást bemutatták a Palota Galériában, majd az Eötvös 10-ben is. 2023-ban városként Kassa következett. Az itt készült anyagból is lesz kiállítás, a Kelet-Szlovákiai Múzeum elvállalta, hogy helyet ad a bemutatónak jövő áprilistól szeptemberig, nekik ehhez „csak” pénzt és támogatókat kell szerezniük.

Szebeni Műhely Fotográfia Alkotócsoport

Az Eötvös 10-ben nyílt kiállítás Budapest születésének 150. évfordulóját ünnepli.  A képek az utóbbi két év munkáit mutatják be.

Kiss-Kuntler Árpád: „Ezt a tárlatot kicsit más módszerrel készítettük elő, mint a korábbiakat. Mindenkinek szinopszist kellett írnia, hogy mit fog fényképezni. Egyrészt azért, hogy ne legyenek átfedések, másrészt meg nekünk is nagyon jó sorvezető volt, hogy mi alapján dolgozzunk. A műhely tagjai közül tizenhárman vettek részt a munkában. A képek nem tükröznek egységes felfogást, stílust, megközelítést és technikát. Bár az alkotók mindannyian évtizedek óta hivatásos szinten gyakorolják a fotózást, mégis mindannyian – különböző egyéniségek lévén, – mást és másképp mutatnak meg. Az első rostán, amit Kincses Károly fotó-muzeológus, a kiállítás kurátora végzett, kétszázkilencven bemutatásra méltó kép maradt fönn. Kilencven fotó fért fel ezekre a gyönyörű, boltíves téglafalakra. Nagy boldogságunk, hogy készül a Csokonai KHT közreműködésével egy album, amelyben nemcsak a Budapest 150 kiállítás képei, hanem a Rákospalota 100 kiállítás képei is benne lesznek. Ugyanis azt is bevállalta a műhely – ebben tizenketten vesznek részt – hogy a 100 éves Rákospalotát is megörökítik. A Budapest 13 arca kiállítás képeit is láthatja majd a közönség egy kötetben, mert a Városház Kiadó megjelenteti, ahogy majd más kötetben a műhely régebbi Budapestről készült képeit is.

A „Budapest 13 arca” című kiállítás alkotói:

Bánkuti András, Benkő Sándor, Birtalan Zsolt, Erdős Dénes, Fazekas István, Fürjes Viktória, Gaál Zoltán, Gordon Eszter, Kiss-Kohut Andrea, Kiss-Kuntler Árpád, Németh György, Reviczky Zsolt, Ruprech Judit

A kiállítás kurátora: Kincses Károly szakíró, fotómuzeológus

A kiállítást dr. Schiffer János, a Városház kiadó igazgatója nyitott meg november 8-án, s megtekinthető november 26-ig az Eötvös 10 Pincegalériában.

A kiállítás létrejöttét a Csokonai Kulturális Nonprofit kft., az Eötvös10 Művelődési ház és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Józsa Ágnes

CÍMKÉK: