Humorával gyilkol az angol Dexter

|

Megszállottak viadala 1-2. évad – HBO

Stílusos pszichopata keveredik rejtélyes románcba a tavalyi év egyik meglepetéssikerében, amely idén sem veszítette el imádni való fekete humorát. A brit színjátszás legújabb üdvöskéjét is a Megszállottak viadalában találtuk meg.

Jodie Comer

A brit Dexternek is becézett Villanelle a sorozatgyilkosos műfaj egyik ékköve. Gyermeteg, de persze rendkívül eszes nő, akinek az a munkája, hogy egy rejtélyes szervezet célpontjait likvidálja jó pénzért. De nem a meggazdagodás vágya mozgatja, hanem hogy elűzze az életét uraló unalmat, pszichopata lévén ugyanis nincsenek érzései. Dexterrel szemben ő nem a gyilkosok végletekig precíz gyilkosa, hanem befolyásos politikusokat öl minél extravagánsabb módon, hogy felhívja magára a figyelmét.

Elsősorban Eve-ét, a látszólag teljesen átlagos negyvenes nőét, aki elszürkült házasságban él, és csak női intuíciójának köszönheti, hogy az angol titkosszolgálat még a saját berkeiben is titkosnak számító küldetéssel bízza meg: kapja el az Európát keresztülgyilkoló Villanelle-t. Eve-nek mesteriek a megérzései, munkatapasztalata viszont erősen hiányos: keveset dolgozott terepen, fegyvert se tartott sokat a kezében, és pláne nem nyomozott olyan veszélyes bűnöző után, amilyen Villanelle, aki hamar megbabonázza őt. Bár egyiknek férje van, a másiknak pedig érzései nincsenek, a két nő között furcsa, megmagyarázhatatlan vonzalom szövődik. Félelem? Testi vágy? Gyilkos ösztön? Valószínűleg mindhárom egyszerre.

A Megszállottak viadala épp ettől a meghatározhatatlan, sokoldalú kapcsolattól izgalmas, melynek a két színésznő, Sandra Oh és Jodie Comer mindegyik arcát borzongatóan játssza el: az abszurdot, a romantikát és az alapvető horrort is kettejük bizarr vonzalmában. Sandra Oh, a Grace klinika egykori, csípős humorú, ambiciózus dokijaként képviseli a sztárerőt a csapatban, de a sorozat igazi felfedezettje Comer, aki egészen briliánsan váltogatja akcentusait és a maszkokat, amiket játékosan anarchista sorozatgyilkosként magára ölt. Egyik percben ártatlan kislányként téveszti meg üldözőit, máskor csábító femme fatale, miközben mindvégig ott lebeg a szemében a kútmély egzisztenciális válság, melynek okát és forrását maga sem ismeri fel. (Egy igazságos filmvilágban Comer már sztár lenne, és Hollywood elhalmozná filmszerepekkel.)

A BBC America által gyártott, nálunk az HBO-n látható Megszállottak viadala persze sosem lép át a komolyan vehető dráma területére, mert tudja magáról, milyen képtelen a kiindulási pontja, és hogy ezt a valóságtól messzire rugaszkodott alapötletet fekete humorral érdemes csak kibontani. Olyan szatirikus éllel, amely alapjaiban fricskázza meg a kémthrillerek unalmas csavarjait. Itt a gyilkos nem megriad, ha hazaérve a foteljében egy sötét alak üldögél, hanem felnevet, és leoltja a főnökét, hogy szimplán bunkóság, ha betör hozzá, nem félelmetes. De fordulatosabb a krimi is, mert a vad és a vadász, gyilkos és nyomozó már az első részben találkoznak, a másodikban felismerik egymást, és a sorozat legjobb pillanatait azok jelentik, amiket közösen töltenek a vásznon.

A Megszállottak viadalában nem is a kémthriller az izgalmas, hanem az, ahogy a főszereplők közötti kapcsolat árnyalódik. Az első évadban a krimi felületes, a sorozatgyilkos szinte teleportál egyik helyről a másikra, az információkat fél perc billentyűnyomkodás után szerzik meg a detektívek, az országhatárok pedig nem léteznek: Villanelle úgy utazgat ide-oda, hogy a hatóságok ismerik a személyazonosságát, mégsem képesek elkapni. Az érdeklődést a rejtélyes háttérszervezet, a Tizenkettek utáni nyomozás hivatott fenntartani, de két évad alatt a Megszállottak viadala még nem tudott mit kezdeni a kormányok mögött dolgozó háttérhatalom manapság divatos összeesküvés-elméletével.

A második évad ráadásul egy meglehetősen légből kapott, kifejtetlen krimiszállal húzta az időt, amelyben a Zuckerbergről mintázott informatikus cégvezér képezte az antagonistát, aki a felhasználóiról illegálisan tárolta az információkat, és mint a 21. századi Nagy Testvér, mindenkiről mindent tudott. Ám ez a kidolgozatlan történetszál csak arra volt jó, hogy elvonja a figyelmet a lényegről: a két nő kapcsolatáról. A Megszállottak viadalán idén már kiütköztek a gyengeségei, elsősorban az, hogy nem tudja épkézláb történetbe ágyazni a meglehetősen abszurd premisszát, a detektív és a sorozatgyilkos közötti vonzódást úgy, hogy ne folyamodjon erőltetett csavarokhoz.

Ez lehet a koncepció kifulladásának, vagy egyszerűen annak is az oka, hogy a sorozat évadról évadra cserélgeti a showrunnereit. Luke Jennings novelláit eredetileg az a Phobe Waller-Bridge adaptálta tévére, aki egy másik különc, szociopatának tűnő, de jóval átlagosabb nőről szóló Fleabaggel lett a sorozatrajongók hőse, amely színpadi előadásként indult, de hamar átköltözött a BBC-re. Waller-Bridge-nek a csípős humor és a meglepő történetkanyarítás mellett már ott is a szociális normák lebontásában jeleskedett, és abból merítette sorozata felszabadító erejét, hogy a főszereplője semmibe vette a társas élet szabályait. Ám az első évadot kitaposatlan ösvényekre terelő Waller-Bridge viszont nem tudta vállalni a Megszállottak viadala második évadát, mert a Fleabag folytatásával – valamint az új Bond-film forgatókönyvének újraírásával – volt elfoglalva, helyére így Emerald Fennell lépett, akit pedig a Fear the Walking Dead egyik írója, Suzanne Heathcote fog váltani a harmadik évadban.

A sorozatot lebonyolító showrunnerek cserélgetése nem folyamatos megújulást, hanem színvonal-ingadozást hozott. Nem lett se rossz, se érdektelen sorozat a Megszállottak viadala, de a folytatásban már nem rejlett annyi meglepetés, és az Eve-Villanelle-viszony sem fejlődött annyit, amennyit egy évad alatt elvárna az ember. Ettől függetlenül a fekete humor még mindig célba talál, a színészi alakítások kimagaslóan jók, és a sajátos, morbidból viccesbe könnyen váltó hangnem sem engedi, hogy unatkozzunk. A Megszállottak viadala a tavalyi év meglepetéssikere volt a szintén egy szerepjátszó sorozatgyilkost felvonultató Barryvel egyetemben, és bár Bill Hader pompás sorozatát nem tudta felülmúlni, eredeti hangvétele miatt továbbra is érdemes odafigyelni rá a tévészériák soha nem látott dömpingjében.

A Megszállottak viadalának mindkét évada elérhető az HBO GO-n.

A Megszállottak viadala a Magyar Filmadatbázison

CÍMKÉK: