Szia Cica! Van gazdid?

|

Interjú Szeleczki Rozália rendezővel és Patkós Mártonnal

Egészen különleges szerelmi háromszöget vázol fel a Cicaverzum című film, amely október 19-én startolt a hazai mozikban. Szeleczki Rozália első nagyjátékfilmjében a történet főszerepeit Törőcsik Franciska és Polgár Csaba játsszák. Az abszurd szerelmi háromszögben szereplő macska búgó hangját Patkós Márton adja. A mellékszerepekben is olyan színészlegendák remekelnek, mint Udvaros Dorottya vagy Tordai Teri. A sajtóvetítésen Patkós Mártont és Szeleczki Rozália rendezőt kérdeztük.

Patkós Márton és Szeleczki Rozália         Fotó: Cicaverzum

Hogyan kért fel erre a szerepre Szeleczki Rozália, a filmrendezője?

Patkós Márton: Rozi nekem egy civil találkozás alkalmával azt mondta, hogy van egy filmlehetőség, amire egyből, látatlanban igent mondtam. A rendezőt már korábbról ismertem, és tudtam, hogy milyen minőségben dolgozik. Elmondta azt is, hogy ennél a filmnél nem lesz egyszerű a dolgom. Erre ennyit tudtam hirtelen válaszolni: Mi nem olyan egyszerű? Tulajdonképpen itt a hang leszel. Először azt hittem, narrátor leszek, csakhogy jelezte nekem, nem egészen. Magyarországon ilyenre még nem is láttam példát, hogy egy állat beszél a filmben, úgyhogy nagyon örülök, hogy ennek így részese lehettem.

Mi volt a kihívás a szerepeddel kapcsolatban?

P. M.: Amikor megtudtam, hogy egy cicát kell alakítani, akkor egyből arra gondoltam, hogy ott szeretnék lenni a forgatásokon is. Így nemcsak az utószinkronban voltam jelen, hanem az összes olyan próbafelvételen is, ahol a macskákkal dolgoztak. Néztem a helyszínen a három macskát „működés közben”, és „ráimpróztam” a felvételeknél. Igyekeztem a forgatáson azért nem zavarni a többieket a színészi játékban. Nem volt kis kihívás az utószinkron sem.

Törőcsik Franciska és Patkós Márton

Mi volt az elképzelésed a macska figurájával kapcsolatban? 

P. M.: Végül nem is egy cicára gondoltam, hanem egy ilyen középszerű gengsztert próbáltam elképzelni magamban, meg egy ilyen előtörténetet is láttam mögé.

Szerinted mi a film üzenete? Számodra mit jelent?

P. M.: Nekem ez a film inkább azt jelenti, hogy Fáni kivetíti valamire a benne lévő kétségeket. A másik fél, a macska oldaláról pedig azt gondolom, hogy ez egy bántalmazó történet, és elítélem ezt a viselkedést. Ez egy metaforaszerű történet arról, mennyire nem találjuk az igaz szerelmet. Azt is felveti, mennyire tudjuk megélni az életünket úgy, hogy amíg a traumáinkat nem dolgozzuk fel, addig képtelenek vagyunk önazonosak lenni. Vagy: ehelyett inkább hazudunk magunknak egy párkapcsolatban, meg a környezetünknek? Sok kérdést felvetett bennem a történet, amikor elolvastam a forgatókönyvet, és olyan jó látni, hogy megelevenednek benne ezek a gondolatok.

Szeleczki Rozália első nagyjátékfilmje nem egy hétköznapi történet. Hogyan született meg a gondolat benned erről az abszurd szerelmi történet koncepciójáról? 

Szeleczki Rozália: Van egy kedves barátom, akinek van egy macskája. Évekkel ezelőtt egyszer nála voltam látogatóban, és mielőtt leugrott valamiért a boltba. azzal viccelődött, hogy amíg távol van, addig a macska titokban elkezd nekem udvarolni. Vicces macskahangon utánozta, hogy megszólít, és azt mondja: Szia Cica! Van gazdád? Akkor hirtelen összeállt a fejemben ez a fura szituáció, hogy mi lenne, ha a srác helyett a macska udvarolna a csajnak. A történet megalkotása közben egy vonzó, de közben öntörvényű, nárcisztikus macska alak jelent meg a fejemben, és valamiért az volt bennem, hogy ez a cica legyen fekete. Azért, hogy ezt az ördögi, sötét oldalát jobban előhozzuk a karakternek. Az alapötlettel felkerestem Kemény Zsófit, és megkértem, hogy dolgozzunk együtt. Ekkor egy nagyon jó együttműködés vette kezdetét, amiben együtt fejlesztettük tovább a forgatókönyvet, ennek már több mint három éve.

Milyen volt a közös munka a színészekkel? Nem volt benned félelem vagy bátortalanság, amikor felkértél olyan színészlegendákat, mint például Udvaros Dorottya vagy Tordai Teri? 

Sz. R.: A stábtagok közül is volt, aki mondta, meglepődött, hogy én ilyen nagy neveket fel mertem kérni. Én ezen nem gondolkodtam sokat, azt éreztem, hogy a film velük lenne teljes, és ez a lényeg. Törőcsik Franciska már eleve a fejemben volt, a Macska hangjának is rögtön Patkós Marcit képzeltem el. Mindenki mást egy komoly castingfolyamat során választottuk ki, Ascher Irma casting directorral együttműködésben. Megtisztelő számomra, hogy igazi színészlegendákkal is dolgozhattam, sokat tanultam tőlük. Nagy élmény volt nekem a lenyűgöző Udvaros Dorottyával együtt dolgozni, együtt gondolkodni, vagy a nyolcvanegy éves Tordai Terivel forgatni, aki egy igazi angyal.

Fotó: Ráthonyi Ráhel Sára

Milyen volt a forgatás? Hogyan tudtatok a stábbal együtt dolgozni a macskákkal?

Sz. R.: Azt éreztem, hogy mindenkit lelkesít ez a különleges sztori. Ez egy Inkubátoros film, ami azt jelenti, hogy nagyon kicsi a költségvetés, és ezért csak nagy nehézségek árán sikerült így kihozni. Az egész csapat érdeme, hogy ez nem látszik a filmen, amit valódi állatokkal forgattuk, Halász Árpád vezető állatkoordinátor hozta a macskákat. Van egy főszereplő cica, Nyugi, és neki volt két dublőre: Hopi és Bagira. A macskák nagyon jól teljesítettek, de az egyik jelenetet mégsem sikerült úgy felvenni, ahogy szerettük volna, mert a macska elkezdett rendetlenkedni. Deák Kristóf operatőrrel összedugtuk a fejünket, és végül hagytuk a macskát improvizálni. Ebből az egyik legjobb jelenet lett.

A Cicaverzum bejutott a novemberi Tallinn Black Nights filmfesztiválra. Hogy fogadtad a hírt?

Sz. R.: Nagy megtiszteltetés nekem, hogy egy A kategóriás filmfesztiválon lesz a filmünk nemzetközi premierje. A First Feature programban, vagyis az elsőfilmes rendezők versenyében lesz látható a film. Iványi Petra producer elmondása szerint ez egy gyorsan fejlődő, izgalmas fesztivál, ami jó belépő a nemzetközi porondra. Bizakodó vagyok, és nagyon izgatottan várom a tallini részvételt.

Szabó Csenge: Cica-jaj, avagy kandúrmuri

CÍMKÉK: