Élményhatványozás

|

Warner Classics

A szinte áttekinthetetlen kínálat nem könnyíti meg az érdeklődő dolgát – annál inkább a „személyesség”.

Szívesen él viszont a lehetőséggel, ha a hangfelvételről ismert művészt „élőben” is meghallgathatja – az érem másik oldala pedig: a koncertélmény kihat(hat) a vásárlókedvre, a „felfedezett” produktumainak gyűjtésére. Mindkét lehetőség élmény-gazdagodás forrása.

Szinte egy időben jelent meg a Warner Classics sorozatban két olyan zongoraművész felvétele, akiknek a budapesti hangversenytermek látogatói élmények sokaságát köszönhetik.

Az egyiken a Luzerni Szimfonikus Zenekar partnereként Elisabeth Leonskaja játssza Schumann és Grieg zongoraversenyét, a dirigens Michael Sanderling. Leonskaja több vezető zenekarunkkal fellépett, így a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Concerto Budapesttel és a MÁV Szimfonikus Zenekarral – tehát nagy esély van arra, hogy „többháznyi” zenebarátnak okozott emlékezetes perceket, órákat. Ő annak a generációnak tagja, amelyik nem titkolja születési idejét (1945), és amióta Bécsben telepedett le (1978), azóta is orosz muzsikusnak vallja magát. A berobbanó nemzetközi siker (1979, Salzburgi Ünnepi Játékok) óta folyamatosan pódium- és stúdióközelben él, művészi elhivatottságát mintegy személyiségjegyként könyvelve el. Természetes egyszerűség, mondhatni, magától értetődő természetesség hatja át játékát mindenkor – ami ezáltal a személyességből a közvetlenség érzetét erősíti, anélkül, hogy az esetlegességnek akár csak a legkisebb nyomát is felfedezhetnénk. Leonskaja azok közé tartozik, akikről azért „nehéz írni”, mert a hallgató „vételre állítja” magát, tehát befogad, az adott műre koncentrálva kizár minden előzetes – akár referencia-értékű – összehasonlítási, viszonyítási szempontot.

E felvétel 2023 márciusában készült, tehát az életének 78. évében járó szólistát halljuk (rögtön tegyük hozzá: ez korántsem a produkció megítélése szempontjából érdekes). Leonskaja a zeneirodalomban él, a történetiség bármiféle minősítő szempontjai nélkül. Amit játszik, annak érvényessége jelen idejű, függetlenül a komponálás idejétől – és minden bizonnyal ez a jelen idő kiterjed a felvételek jövőbeni meghallgatására is. Vagyis, a szépség és érték örökérvényűségét tapasztalhatjuk meg játékában, amely kortalan és időtlen. Nem kétséges: nagyság van jelen!

A dicsérő-elismerő beharangozások azzal a veszéllyel járnak, hogy megemelik az érdeklődők elvárás-szintjét, mondhatni, csodát várnak. A csodák azonban szeretnek elrejtőzni a felületes tekintetek elől – az odaadó figyelem számára viszont szívesen megmutatkoznak…

(Warner Classics 5054197837838)

Az elkötelezettség és perfekció-igény tekintetében hasonlóképp példamutató az életének 55. évében járó Piotr Anderszewski, aki hazai együttesek mellett különböző vendégzenekarokkal is fellépett hazánkban, és szép számú szólóestjével is erősítette rajongótáborát. Legújabb szólólemezének anyagát Bartók, Janáček és Szymanowski műveiből állította össze. Janáček neve olvasásakor felcsillan a szemünk: felejthetetlen emlékké nemesedett a morva szerző megannyi zongoradarabja Schiff András egykori zeneakadémiai koncertjén – később felvételen is megörökített egy albumnyit, majd csaknem két évtizeddel később Fejérvári Zoltán is vállalkozott hasonlóra (közben Janáček halálának 90. évfordulója kínált alkalmat zeneakadémiai növendékeknek, hogy koncerttel adózzanak emlékének).

Tehát a Benőtt ösvényen című ciklus második füzete nem előzmények nélküli hallgatnivaló a magyar zenebarátoknak. Annál inkább az a lengyel Szymanowski életműve! Az Op. 50 mazurka-sorozatának kiválasztott hat darabja remélhetőleg inspirálóan hat e hangszer művelőire, és maguk is késztetést éreznek a mindössze 55 évet élt Bartók-kortárs életművének megismeréséhez. A lengyel apa és magyar anya gyermekeként Varsóban született zongoraművész zenei anyanyelvét tekintve is poliglott, értő szeretettel és lelkesedéssel népszerűsíti Bartók 14 bagatelljét. Öröm felvételen „újrahallgatni” Anderszewskit (két koncertje között), és e szólóalbum ideális ahhoz, hogy fokozza a várakozást a következő magyarországi fellépéséig. S közben, nem utolsósorban, gyarapodott a zongorairodalom-ismeretünk is!

(Warner Classics 5054197891274)

 

CÍMKÉK: