Szeptemberi áhítat

|

Interjú Hámori Mátéval

Az Óbudai Danubia Zenekar koncertsorozata a Zeneakadémián

DSC_1127

Hámori Máté

A Zeneakadémia nem először ad helyet az irodalomnak. Például 1930-ban a Nyugat folyóirat itt ünnepelte 25. éves jubileumát. Az eseményen fénykép is készült. Móricz Zsigmond, Lengyel Menyhért, Ascher Oszkár, Szép Ernő, Füst Milán, Babits Mihály, Kosztolányi Dezső és Karinthy Frigyes és még többen állják körül a gyönyörű Friedrich Ehrbar-zongorát.

Idén ősszel újból verseket hallhatunk a Zeneakadémián, rangos előadók tolmácsolásában, amelyek hangulati előkészítői lesznek az elhangzó zeneműveknek. A különleges hangversenysorozatról Hámori Mátét, az Óbudai Danubia Zenekar művészeti vezetőjét kérdeztem.

Zenészként szerencsés helyzetben vagyunk, mert a koncertprogramok kialakításánál, óriási repertoárból válogathatunk, amikor kigondolunk egy tematikát és összeállítunk egy koncertprogramot. Arra gondoltam, hogy az ’56-os évforduló miatt is meg amúgy is, nagyon szép és érdekes téma a szabadság. Zenében és a művészetben állandóan jelen van, s erről szól ez a négy koncertes sorozatunk: Szabadok vagyunk. Maga az ötlet, hogy verseket állítsunk a középpontba, talán személyes is, mert én nagy rajongója vagyok a csúcsteljesítményeknek. A verseket én választottam aszerint, hogy milyen gondolati síkon szeretném elhelyezni az adott koncertet. A vers kiválasztása után következett a zeneművek választása. Minden választásnál nagyon sok szempontot kell figyelembe vennünk: mi az, ami a zenekarnak hasznos, mi az, amit a közönségünk hallani szeretne, s mi az, ami a Zeneakadémián jól működik.

Négy koncert, négy téma. Az előadókat is Ön választotta?

Őket közösen. Szerencsére nagyon jó stábunk van a Danubiánál, és segítettek a színházi hátterű emberek. Mindenki, akit felkértünk, csodálatos előadóművész. Az első koncert a Szeptemberi áhítat címet viseli. Kosztolányi Dezsőnek az egyik legszebb verse ez, és arról a felszabadultságról, életigenlésről és életörömről szól, ami teljességgel megtalálható Mozart C-dúr zongoraversenyében és Brahms C-dúr szerenádjában is. Ezt a verset Bálint András fogja elmondani.

A második koncerten egy másik zseni, Weöres Sándor verse köré építettük a műsort.  A költő Téma és variáció című versével lesz jelen, amit Bíró Krisztától hallhatunk. Ez egy nagyon játékos vers. Ezt a fajta játékosságot és variációs gondolatot a zenében lépten-nyomon fel lehet fedezni. Ugyanígy fel lehet fedezni abban a Wébern  dodekafon darabban, ami elsőre ijesztőnek tűnhet sokak számára, de mégis hihetetlenül játékos a Variációk zenekarra című mű.  A játékosságot mutatja be Nino Rota csodálatos filmzenéje, az Országúton. Nagy tehetségű zeneszerző volt ő. Miért ne lehetne helye a Zeneakadémián a filmzenéinek? Elgar: Enigma variációival zárul ez az est, amit Marcello Rota, Nino Rota unokaöccse dirigál.

Hámori Mátékép

A zene és a költészet egymást erősíthetik

A harmadik koncert, a forradalom emléknapján csendül fel. Márai Sándor Mennyből az angyal című versét Takács Kati fogja előadni. A műsor az évforduló és a szabadság eszméje körül forog, akár a Psalmus Hungaricusra gondolunk, akár Beethoven Egmond-nyitányára, akár Sosztakovics XI. szimfóniájára. A sorozat utolsó koncertje a karácsonyhoz kapcsolódik. Babits Karácsonyi ének című versét Mácsai Páltól hallhatjuk.  Ezt a koncertet Pál Tamás vezényli, a kiváló karmester. Ő több műfajú művész, és ezt be is bizonyíthatja, hiszen Mozart csodálatos koncertáriái mellett, amelyeket Sáfár Orsolya ad elő, Duke Ellington Csajkovszkij Diótörő szvitjéből készült átirata is megszólal majd az eredeti mellett, ami különleges alkalom lesz, mert e művel a Budapest Jazz Orchestra lesz a vendégünk.

Lesz folytatása az irodalom és a zene ilyetén összekapcsolásának?

Tavaszi koncertsorozatunkat is hasonlóan tervezzük, versekkel. Otthon vagyunk sorozatcímmel azt a kérdéskört vizsgáljuk, hogy mit jelent számunkra a haza, mit jelent Európa, s mit jelent az otthon melege. Azt gondolom, hogy a zene és a költészet egymást erősíthetik, és akik eljönnek a koncertjeinkre, azok mindezt élményként át is érezhetik.

2048006_Athena_Plus_ProvidedCHO_Pet_fi_Literary_Museum_1677945

Nyugat-est a Zeneakadémián

CÍMKÉK: