Puskás Panni és Kovács Bálint a Kritikuscéh társelnökei

|

Színházi Kritikusok Céhe

2022. január 18-én a tagság egyhangú szavazása alapján megválasztották a céh új vezetőit. Puskás Panni és Kovács Bálint a céh új társelnökei, az elnökség tagja Papp Tímea. Mandátumuk 2025-ig szól.

A Kritikuscéh közleménye:

„A következő három évben arra teszünk kísérletet, hogy aktivizáljuk a céhes tagságot, erősítsük a céh brandjét és megpróbáljunk mindehhez anyagi hátteret is biztosítani, ami – reményeink szerint – motiválja majd a közös építkezést.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy legreprezentatívabb eseményünk, a Színikritikusok Díja további figyelemre és népszerűségre tegyen szert, és azt, hogy tagságunk minél kevesebb anyagi ráfordítással járhasson munkahelyeire, a színházakba. A céh létezése ugyanis nemcsak a színikritikusok számára fontos, hanem az egész színházi szakma érdeke.

Fontos feladatunknak látjuk azt is – ahogy ez a korábbi vezetőségeknek is mindig kiemelten fontos volt –, hogy új, aktív tagokat találjunk, és ezáltal biztosítsuk a folytonosságot a szakmai működésben.

Szeretnénk folytatni, és új energiákkal megtölteni a Kritikus óra című programunkat.

Szeretnénk létrehozni egy olyan programsorozatot, amelyben négy céhtag beszélget egy-egy előadásról nyilvánosan – ez leírt formában olvasható lesz később a céh honlapján is.

Tervezzük a Koltai Tamás kritikapályázat folytatását, ahol új, tehetséges kollégákat toboroznánk sorainkba.

Vidéki utakat szervezünk és kapcsolatot tartunk a színházakkal.

Szeretnénk nagyobb hangsúlyt fektetni a határon túli magyar színházra és színikritikára, többek között azért is, hogy ezek az előadások nagyobb eséllyel indulhassanak a Kritikusdíjért.

2022 szeptemberében csatlakoznánk a Civil Iránytű Alapítvány Új Nap Új Remények elnevezésű, civil szervezetek számára alapított követes adománygyűjtő kampányhoz, ahol a céh működésére gyűjtenénk adományokat.

Szponzorokat kutatunk fel a Színikritikusok Díjához. Több szempontból emelné a Színikritikusok Díjának fényét, ha egy vagy több szponzorcég támogatná az eseményt. Fontos célunk ezeknek a támogatóknak a felkutatása.

Színikritikusokként azon kevesek közé tartozunk a világon, akik munkájukat nem csak kötelességtudatból végzik, hanem lelkesedéssel és örömmel. Úgy gondoljuk, hogy a céh lehetne egy még pezsgőbb szakmai közösség, amely időnként összegyűlik és megvitat szakmai kérdéseket. Kísérletet teszünk egy szakmai műhely létrehozására, ahol egy-egy konkrét témát is megvitathatunk, és/vagy véleményt cserélhetünk arról, milyen előadásokat, trendeket látunk jelenleg a magyar színházban. Az elmúlt két év után hatványozottan fontosnak tartjuk azt, hogy újjáépítsük a közösséget, és hogy az egymással való párbeszéd még inkább része legyen a szakmai életünknek.

Kik vagyunk?

Kovács Bálint, a Színházi Kritikusok Céhének társelnöke

1987-ben születtem Budapesten. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Bálint György Újságíró Akadémiájának elvégzése után a budapesti Corvinus Egyetemen szereztem BA-diplomát szociológiából, és részt vettem a Hajónapló Műhely színháziújságíró-képzésén is. 2007 óta publikálok rendszeresen kulturális témákban. Hosszú ideig a Magyar Narancs kulturális újságírója voltam, majd az Origo kultrovatába kerültem, ahonnan a portál politikai megszállásakor az Index.hu kultrovatába szerződtem, de a politikai megszállás itt is megtörtént, így 2019 óta a hvg.hu Kultúra rovatának tagja vagyok. Korábban rendszeresen vagy rendszertelenül publikáltam színházi tárgyú írásokat a Színház folyóiratban, az Ellenfényben, a Spiritusz Gyermekszínházi Portálon, a Criticai Lapokban, a Kultúra.hu-n és a Revizoron. 2016-ban elnyertem a Junior Prima-díjat magyar sajtó kategóriában, 2015-ben megkaptam a Média a Tehetségekért-díjat nyomtatott sajtó kategóriában, és háromszor kaptam díjat vagy oklevelet a Dr. Szegő Tamás-díj kuratóriumától. Első tényirodalmi kötetem 2018-ban jelent meg Puszild meg – Szexuális zaklatás, a #metoo jelenség és ami mögötte van címmel a Bookline Kiadónál, első novelláskötetem pedig 2021-ben jelent meg Lehetne, hogy csak aludjunk? címmel a Kalligram Kiadónál.

Puskás Panni, a Színházi Kritikusok Céhének társelnöke

1987-ben születtem Győrben. Az egyetem BA képzését a veszprémi Pannon Egyetem magyar-színháztudomány szakán végeztem, az MA-t a Károli Gáspár Református Egyetemen, színháztudomány szakon. Részt vettem az ELTE esztétika szak PhD képzésén is, amelyet végül nem fejeztem be. 2010-ben jelentkeztem gyakornoknak a Revizor kritikai portálhoz, amelynek ma is szerkesztője, aktív újságírója vagyok. Rendszeresen publikálok kritikát emellett a Magyar Narancsba és Színház folyóiratba. 2017-ben zsűritagja voltam a Pécsi Országos Színházi Találkozónak. 2013-tól 2018-ig az OSZMI munkatársa voltam, 2016-tól 2017-ig pedig Macifröccs címmel vezettem kulturális és politikai témájú műsort Tóta W. Árpáddal a Klubrádión. 2014-től 2018-ig tagja voltam a Nyílt Fórum drámafejlesztő workshop csapatának. 2021-ben novelláskötetem jelent meg a Magvető Kiadónál A rezervátum visszafoglalása címmel.

Papp Tímea, a Színházi Kritikusok Céhének elnökségi tagja

1975-ben születtem Szolnokon. Tanulmányaimat az ELTE-n, a BGF-en és a Pannon Egyetemen végeztem. A céhnek 2007 óta vagyok tagja, 2018 és 2021 között elnökhelyettes voltam. Publikáltam a Criticai Lapokban, a Fidelión, a Kultúra.hu-n, a Zsöllyében, kritikáim jelenleg a Revizoron, a Spirituszon és a Színházban, egyéb színházi tárgyú írásaim a Dunszton, a Papagenón, az Opera Magazinban jelennek meg rendszeresen. Foglalkoztam multinál marketingkommunikációval, dolgoztam szerkesztőként, voltam a Budapest Bábszínház és vagyok az Orlai Produkció sajtósa.”

/Forrás: kritikusceh.hu/

CÍMKÉK: