Bethlen tér 3.

|

A Bethlen Téri Színház története a kerítéskiállítás kapcsán – Józsa Ágnes írása

Budapest 150 éves, és 94 éve nyílt meg Csikágó  (így  hívták és hívják a  Keleti Pályaudvar VII. kerületi környékét) színháza, akkori nevén a Bethlen-téri Színpad.

Az évfordulók arra is jók, hogy figyeljünk olyanra is, amire máskor nem tennénk.  A főváros ünnepel. A város házakból áll, ezek egyike  a Bethlen-tér 3. számú.

Tudjuk, nemcsak az embereknek van sorsa, hanem az épületeknek is.

A telket a múlt század húszas éveiben Rákosi Jakab és Weiler Berta vásárolta meg, és erre  a hatemeletes, két udvaros bérház terveinek elkészítésével Reiner Dezső műépítészt bízták meg.  Száz lakás fért el az épületben, az egyszobástól a négy szoba hallosig, és a fürdő még a legkisebből sem hiányzott. Leghíresebb lakója akkoriban dr. Raitsis Emil nyugalmazott főiskolai tanár volt, az Állatkert egzotikus állatainak háziorvosa.  A földszinten Polgár Leóné sajt-, vaj-, és csemege kereskedése, egy fodrász, egy borozó és egy cukrászda is helyet kapott. De nem ez lett itt a fő nevezetesség, hanem az, hogy a tulajdonosok az épületben egy színházat is kialakíttattak.

A teátrum 1929-ben nyílt meg Pásztor Béla igazgatása alatt, Korcsmáros Nándor művészeti vezetése mellett, – napi két előadásban – irodalmi, filléres kabarék és avantgárd hangvételű egyfelvonásosok  játszására. A főrendezőt, akinek darabjait láthatták az 550 személyes nézőtéren ülök, úgy hívták, hogy  Kellér Dezső. A kabarék után, 1932-től, már egész estés darabokat adtak.  Elsőként Erdélyi Mihály Csókos regiment című hat képből álló énekes-táncos revüjét.  Ám a legnagyobb siker mind között a Timosa cár katonája volt, amely több mint háromszáz előadást élt meg.  Felléptek itt a kor legnevesebb művészei:  Fedák Sári, Kiss Manyi, Sulyok Mária, Csortos Gyula, Gózon Gyula, Feleki Kamill, Kazal László, Bánhidy László. Az utolsó főrendezője a  Független Szinpad mozgalmat és a Szegedi Szabadtári Játékokat elindító Hont Ferenc volt.

Bethlen Téri Színház

A  harmincas évek közepére tulajdonosok nagyratörő álmainak – megvették a Royal Orfeumot –  áldozatául esett a színház. Ekkor –  Asztalos Béla tervei alapján – , mozivá alakítják a helyet.  Aranyszínű tapétafalakkal 1937. április 22-én nyílik meg a Hollywood filmszalon, amelyet a korszellem 1942-ben (magyar név kellett)  Bethlen filmszínházzá módosítja. Mozi működött itt 1986-ig, ahol nemcsak filmeket vetítettek, de felléptek időnként zsonglőrök és bábosok is.  A hányatott sorsú Rock Színház Várkonyi Mátyás vezetésével  1988-ban ide  helyezi a próbatermét. Itt mutatják be Xantus János rendezésében a z Öngyilkosok című musicalt. A Rock Színház jogutód nélkül megszűnik, s a színháztermet Bozsik Yvette társulata és a Közép- Európai Táncszínház kapja meg. Ez utóbbi vezetői –  Ebenhardt Klára, Karik József és Szögi Csaba –   1997-től táncelőadásokat rendeztek itt.

2012-től újra Bethlen téri Színház lett a neve, ahol befogadó színházként táncelőadásokat, kisebb társulatok színházi produkcióit fogadják, sőt fesztiválokat is rendeznek. Ilyen a SÖT7, amelyet idén már tizedik alkalommal tartottak meg. Az egyhetes táncfesztiválon budapesti és vidéki táncegyüttesek mutatkoztak be.  A Bethlen-téri Színház artmenedzsere Szögi Csaba Harangozó-díjas táncművész, koreográfus, táncpedagógus, egyetemi adjunktus, a Közép-Európai Táncszínház igazgatója. Mindig gondoskodnak arról, hogy ezen a helyen  fiatal tehetségek is megmutatkozhassanak.

Aki belép az ajtón azt, száz évvel ezelőtti látvány fogadja,: dédmamáik bútorai , fényképei, szőnyegei, körben a falakon a színházi múlt jeleseinek fotográfiáival.  A színházteremben a gipszstukkók alatt kortárs színházi és tánc- és újcirkuszi produkciók láthatók.

A Bethlen Téri Színház épülete kilencvennégy éves, s  ez alkalomból egy épülettörténeti kerítéskiállítás látható, amely bemutatja a házat és a ház történetét is. Kurátor: Marton Ildikó művészettörténész. Az igényes grafikai munkák Benkó Bernadettet dicsérik. Helyszín: 1071, Budapest, Bethlen Gábor tér 3.

Józsa Ágnes

CÍMKÉK: