Így született Budapest

|

Kiváló animációs film mutatja be a főváros fejlődését. Narrátor: Hámori Gabriella

Az Animatiqua animációs stúdió egyedülálló rövidfilmmel ajándékozta meg Budapestet, a főváros alapításának 150. évfordulója alkalmából. Egy 16 perces animációs filmben tehetséges magyar animátorok keltették életre a város korabeli fotográfiáit, a Fortepan archívumából. A filmet a stúdió vezetője, Kondacs András rendezte, az innovatív szövegkönyv  Nyáry Krisztián munkája. Narrátor: Hámori Gabriella 

A Budapest születése a város történetét meséli el 1873-tól napjainkig, azzal az egyedülálló parallax technikával, amit az Animatiqua Stúdió 2020-ban debütált Eltűnt Budapest című sorozatában láthattunk tőlük először. Hosszas kutatómunka előzte meg a Budapest születése elkészültét. A felhasznált fotókat a Fortepan fotóarchívummal együttműködésben választották ki.

Közel nyolcvanezer képet átnézve válogattuk össze azt a 140-et, amely a filmben látható. A régi fotókat a különleges parallax technikát alkalmazva keltettük életre, azaz tettük mozgóvá, filmszerűvé. A célunk az volt, hogy alkotásunkkal mind a hazai, mind a nemzetközi közönség az évfordulóhoz méltó filmet csodálhasson meg, melyben a fókusz az épített örökségünk gondozásának fontossága.” – Nyilatkozta Kondacs András.

Fotó: Fortepan

A filmben Budapest „hangját” Hámori Gabriella kölcsönzi, aki így nyilatkozott a közös munkáról: „Az alkotók úgy érezték, Budapest egy olyan nő, akinek sok a vesztesége, de keserű sebzettsége mellett ott van az elpusztíthatatlan életösztöne, bölcsessége. Egyes megszólalásai előkelően öntudatosak, máskor egy megújulni kész haladó szellemet hallunk, akinek friss a humora és nagyon szereti azokat az embereket, akik benne éltek és élnek, szóval nagy szíve van. Valahogy az élet úgy hozta, hogy több filmem címében is ott van Budapest. Nagyon szeretek itt élni!

A 16 perces film angol nyelvű, bővített változatát az alkotók nemzetközi fesztiválokra nevezik majd, de egy Budapestről szóló animációs mozifilm is a terveik között szerepel.

CÍMKÉK: