A menekülés három útja

|

Puskás Panni: Megmenteni bárkit

Három ember, három sors. Az önpusztítás három különböző formája. A menekülés három útja. Az anya egy keresztény gyülekezetbe jár és mindent a hit szemüvegén át néz. Kisebbik lánya a drogozásba menekül, nagyobbik a napfényes Szicíliába.

Puskás Panni első regényének három nő a főszereplője: anya és két lánya. Ők beszélnek hozzánk, és talán egymáshoz is. Az egyik lány egy multinacionális cégnél dolgozik, a másik Szicíliába költözött ki vak szerelmével, aki történetesen szintén nő. A harmadik egy idősebb, hívő hölgy, aki folyamatosan válasz nélküli leveleket ír a lányának.

Három ember, három sors. Az önpusztítás három különböző formája. A menekülés három útja. Az anya egy keresztény gyülekezetbe jár és mindent a hit szemüvegén át néz. Kisebbik lánya a drogozásba menekül, nagyobbik a napfényes Szicíliába. Mindhárman a maguk módosult tudatállapotában léteznek.

Az anya leveleiből egy szomorú családtörténet rajzolódik ki, ami egy punk pár szülők által ellenzett házasságával kezdődik. Gréta összetöri egy kollegája BMW-jét, máskor egy étterem mosdójában vérző fejjel találnak rá. Nővére a paradicsomi olasz tengerpartján egy menekülteket szállító hajó állomásozik. Mindenkit meg kellene menteni, vagy legalább valakit, bárkit.

Puskás Panni regénye kényes témákat feszeget. Meddig mehet el egy anya gyermekeit féltő szeretetében? Mennyire áll jogunkban és hatásunkban beleszólni mások életébe? Egyáltalán lehet-e, kell-e határt húzni valóság és képzelet között?

Megjelennek a most aktuális témák, mint a munkásrabszolgaság, az LMBTQ-jogok, a migráció. Ám mindez nem a szokásos módon, hanem egyfajta nagyon is emberi lázálom formájában. Puskás birtokolja a nyelvet, regénye sodró, magával ragadó. Visszatérő alak Santa Lucia, a szirakúzai szent, aki inkább kitépte saját szemét, mint hogy hozzáadják vőlegényéhez. A legendás alak össze-összemosódik Maria, a vakságra ítélt barátnő személyével.

„Fent, szemben velem egy kis vájat a kőfalban, amely üveglappal van lezárva. Benne Santa Lucia szobra áll, tekinget kifelé a telefonjukat nyomkodó kamaszokra. Ronda kis szobor, körülötte művirágok. Ennek a Santa Luciának még a többinél is bárgyúbb, gyermetegebb arca van. Úgy tűnik, ő is szívesen nyomkodná a mobilját. Nagy sztár lehetne belőle a közösségi médiában az átszúrt nyakával. Santa Lucia szelfizik a tengerparton, fehér bikinijén végigfolyik a vére.”

A regény minden szereplője szenved. Vajon megszabadíthatunk valaki mást a szenvedésétől? Talán igen, talán nem, mindenesetre megpróbálhatjuk. Esetleg belehalunk a kísérletbe. De mindent azért nem árulok el.

Ajánlom Puskás Panni regényét minden szociálisan érzékeny embernek, és minden olyan olvasónak, aki kész mentőmellény nélkül belevetni magát egy szeszélyes-varázslatos szófolyamba.

Puskás Panni: Megmenteni bárkit. Magvető Könyvkiadó, 2023. 4299 Ft

CÍMKÉK: