Nyerges Gábor Ádám: Vasgyúrók

|

Előrendelhető

A Prae Kiadó 2024. március 1-től előrendelhetővé teszi Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című novelláskötetét több lehetséges támogatói csomagban is. A kötet az idei Ünnepi Könyvhétre kerülhet az olvasók kezébe.

A kiadó idei programja nem részesült állami támogatásban, így számos, erre az évre tervezett kiadvány sorsa bizonytalanná vált. A kötet a szükséges számú előrendelés megléte fényében jelenhet meg a tervezett időpontban. A Vasgyúrók előrendelése egyszerre szimbolikus és gyakorlati tekintetben is fontos szolidaritási gesztus, mellyel az olvasók a kiadó folytonos, zavartalan működését támogathatják.

Bővebben az előrendelési lehetőségről és annak okairól: https://youtu.be/IfS6NhHzwUE

A március elejétől április végéig tartó előrendelési időszak alatt az érdeklődők a kiadó webshopjában rendelhetik meg a kötetet, 3990 forintos, bolti áron.

Akinek lehetőségében áll ennél nagyobb összeggel is támogatni a kezdeményezést, egy közepes, illetve nagy támogatói csomagban is megrendelheti a könyvet.

Az 5990 forint értékű, közepes csomagban három lehetséges extra ajándék közül választhatják ki a vásárlók a leginkább kedvükre valót:

  • vagy a szerző kézírásával kelt, személyre szólóan dedikált verskézirat,
  • vagy a kötet a szerző elmondásában, saját kezűleg készített hangoskönyvváltozatának digitális letöltése,
  • vagy a Prae Kiadó egyik korábbi könyve kérhető a novelláskötet mellé (Balázs Imre József: Éjszakák a zenben; Gál Ferenc: Ház körüli munkák; Szemjon Hanyin: De nem úgy).

A 7990 forintért rendelhető, nagy támogatói csomag ezek mindegyikét tartalmazza, valamint még egy további, a Fiatal Írók Szövetsége által, saját korábbi kiadványaik közül felajánlott, további könyvet. (Az alábbiakból lehet választani: Vass Norbert: Indiáncseresznye; Norman Jope: Gólyák és rétesek – fordította Tarcsay Zoltán; K. Varga Bence: Repedések könyve; Mizsur Dániel: Karc)

A tavasz folyamán a kiadó ismert írók, művészek ajánlásaival, videókkal, szövegrészletekkel és felolvasóestekkel is ajánlja a kötetet az olvasók figyelmébe.

A kötetről bővebben

Závada Pál így ír a Vasgyúrókról a kötet fülszövegében:

„Egy kisiskolás gyereket – talán egy vasgyúrót – reggel halva talál az anyja, aki ezt hogyan is élheti túl. A külügyi szakértőnő szakmai hibát követ el, majd a metró alá akar ugrani, de véletlenül mást sikerül belöknie. Két régi barátnő addig átkozza egymás politikai táborát, míg kékülni nem kezd a fejük. A szerelmes fiút a nagybátyja részegen akarja kifaggatni a barátnőjéről.

Nyerges Gábor Ádám novelláinak ismerős környezetében köznapi emberek abszurd helyzetek részesei lesznek. Miközben szorongásaikat a groteszk félelmetessége is fokozza, történeteik mögött egymással való küzdelmeik sorstragédiája áll.

Egy férfi és egy nő megkésve találnak egymásra, amikor a hátralévő kis darab időben már nemcsak a szív dobog. Valaki a papjának meséli, hogy kiket ismert föl a migránsok vérengzéséről szóló rémálmaiban. A békés, kicsit rozzant faluban csak a plakáthely látszik, odavezető út nincsen. De hogyan készülnek a meg nem erősített hírek, vagyis mivel foglalkoznak a Hírbástyánál – mármint ténylegesen?

Ezek az elbeszélések a szatirikus próza hazai alkotóival és tárcaíróival vállalják a rokonságot. A szerző sokoldalúan tárja föl napjaink morális és egzisztenciális csapdahelyzeteit, mégsem ítélkezően ábrázolja figurái determinált észjárását, kiszolgáltatottságba ágyazott élethazugságát.

A szerzőről bővebben

Nyerges Gábor Ádám 1989-ben született, Budapesten, író, költő, szerkesztő. Könyvei 2010 óta jelennek meg, 2018-tól fogva kizárólag a Prae Kiadónál. Eddig öt verseskötete és két regénye látott napvilágot. Az Apokrif irodalmi folyóirat alapító főszerkesztőjeként és az Apokrif Könyvek könyvsorozat társ-sorozatszerkesztőjeként régóta segíti fiatal írók, költők pályakezdését. Irodalomtörténészként Orbán Ottó életművének kutatója (készülő monongráfiáján közel másfél évtizede dolgozik). A Vasgyúrók lesz a kilencedik könyve (a Prae Kiadónál az ötödik).

CÍMKÉK: