Utazás a tarkövi vicinálison

|

Kosztolányi-dolgozatok

Mohai V. Lajos új kötete

Ajánló a borítóról

Mohai V. Lajos címválasztása több szempontból is telitalálat. Ez a kötet utazás ugyanis abba a rég eltűnt, Kosztolányi írásai révén nosztalgikusan mégis velünk élő monarchiabeli világba, amelynek széthullását nemcsak előre látta Kosztolányi, hanem amelynek Trianonban szentesített fölszámolása a költőt is személyesen, és éppen ezért sok kortárs írótársánál mélyebben érintette.

Ebbe a nosztalgiával övezett világba vezet ennek a kötetnek számos tanulmánya, amelynek középpontjában nem is az úti cél, hanem a vonatút kiinduló állomása, a regényekben oly élénk színekkel festett Sárszeg áll.

Kétségtelen ugyanis – ezt az esszék szubjektív hangneme nem is kívánja elkendőzni –, hogy Sárszeg nem pusztán a századfordulós Magyarország vidéki jövőtlenségének szimbóluma, hanem egy olyan világnak a művészet, az irodalom eszközeivel való újjáteremtése is, amelybe Mohai V. Lajos maga is nosztalgikus szeretettel utazik vissza, miközben látását, ha elfelhőzi is az elveszítettség érzése, sohasem homályosítja el az idealizálásba fulladó nosztalgia.

Mohai V. Lajos: Utazás a tarkövi vicinálison. Kosztolányi-dolgozatok. Könyvpont Kiadó

CÍMKÉK: