Csalog25

|

Rendezvénysorozat a 25 éve elhunyt Csalog Zsolt emlékére

Csalog Zsolt író, szociológus és szociográfus, a demokratikus ellenzék tagja 25 éve, 1997-ben halt meg 62 évesen.

Csalog Zsolt 1935-1997         Fotó: Csigó László (1971)

A Roma Parlament – Roma Polgárjogi Mozgalom és a Blinken OSA Archívum, valamint a család a Csalog25 című rendezvénysorozattal tiszteleg Csalog Zsolt munkássága és emléke előtt. A litera.hu a DOKU ’22 kortárs irodalmi pályázattal csatlakozik az emlékezéshez. A rendezvény célja Csalog Zsolt írói és szellemi hagyatékának ápolása, gondolatainak köztudatba való visszaemelése.

A 2022. október 11–14. között tartandó Csalog25rendezvénysorozat színházi, filmes, irodalmi és zenei programokkal idézi meg Csalog Zsoltot. Fellép Csalog Gábor zongoraművész, Csík Juci dokumentumfilm-rendező, Daróczi Ágnes újságíró, Fullajtár Andrea színész, Galkó Balázs színész, Havas Gábor szociológus, Horváth Aladár polgárjogi aktivista, Jávor István filmrendező, Kornis Mihály író, Németh Gábor író, Soltész Márton irodalmár, Závada Pál író – és sokan mások. 2022. október 11 és 14-dike között a Pince Színház, a Bura Galéria és a CEU Budapest várja az érdeklődőket. A négy rendezvény ingyenes, ám a korlátozott férőhelyek miatt regisztrációhoz van kötve.

(…) immár sem nem hátrány, sem nem szégyen olcsó kis gazembernek vagy oltári furkónak lenni – és ezzel szoros összefüggésben irtó ciki és túlélhetetlen nyomorúság felelősséggel gondolkodó emberként létezni.” Csalog Zsolt: Felelősség (Kritika, 1996)

Október 11 kedd CSALOG ZSOLT, AZ ÍRÓ Fullajtár Andrea, Soltész Márton és Váradi Júlia közreműködésével egy színházi esttel indul a Csalog25. (Pince Színház, 1093 Budapest, Török Pál u. 3.)

Október 12 szerda CSALOG STAFÉTA – közösségi szövegolvasás Csalog Gábor zongoraművész, Závada Pál, Csík Juci filmrendező, Kornis Mihály, Németh Gábor, Daróczi Ágnes, Jávor István és sokan mások (Bura Galéria, 1085 Budapest, Kőfaragó u. 5.)

Október 13 csütörtök DOKU – CSALOG ZSOLT BESZÉL // filmvetítés + beszélgetés
Rendező: Jávor István / portréfilm / 1999 / 105 perc
A film Csalog Zsolt szociológus és író dokumentumfilmes portréja. Csalog beszél családjáról, neveltetéséről, barátairól, szerelmeiről, írói pályájáról, néprajzos, szociológus, szamizdatos-ellenzéki tevékenységéről. /// A film után Zádori Zsolt beszélget Jávor István filmrendezővel, Havas Gábor szociológussal, Szuhay Péter kulturális antropológussal. (CEU Budapest, 1051 Nádor u. 15. Auditórium B)

Október 14 péntek A litera.hu DOKU’22 IRODALMI PÁLYÁZATA eredményhirdetése (CEU Budapest, Nádor u. 15. 103-as terem)

SZERVEZŐ: A Blinken OSA Archívum, teljes nevén a Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívum a Közép-európai Egyetem (CEU) részeként működő levéltár és könyvtár Budapest V. kerületében, az Arany János u. 32. szám alatt.

BLINKEN OSA ARCHÍVUM  www.osaarchivum.org

CÍMKÉK: