Veszélyben a Revizor

|

Veszélyben a műkritika

Összesen hárommillió forintnyi állami támogatást kapott az idei évre a Revizor – a kritikai portál. Ez az összeg töredéke annak, amelyből az évente 6-700 műkritikát és interjút publikáló lap létezni tud. A portál most arra kéri olvasóit, fizessenek elő a Revizorra.

A Revizor szerkesztősége

„Ez az utolsó lehetőségünk, mindent feltettünk egy lapra, ha nem sikerül, a Revizor záros határidőn belül megszűnik” – mondja Jászay Tamás, a portál főszerkesztője, majd hozzáteszi: „Mindezek ellenére bizakodva nézünk a jövőbe, mivel a jelen politikai és közéleti viszonyok között világos a hazai kultúrafogyasztók számára, hogy a kritikus gondolkodás az ő támogatásuk nélkül nem maradhat életben. A Revizor 2008-ban elsőként próbálta ki, hogy a színvonalas print kritika megél-e az interneten, most pedig újra nagyot lép előre: a lap léte múlik azon, van-e néhány ezer ember az országban, akinek fontos a minőségi műkritika.”

A Revizort 2008-ban alapította Csáki Judit, Jászay Tamás és László Ferenc. Ma a szerkesztőség tagja még Merényi Ágnes és Puskás Panni. Az oldal összművészeti kritikai portál, célja a kultúra iránt érdeklődő közönség színvonalas tájékoztatása, írásaival segít eligazodni a főképp, de nem kizárólag hazai kulturális kínálatban. Az alapítása óta eltelt időben a Revizor több mint háromszáz szerzővel dolgozott, mostanáig tízezer kritikát és interjút publikált: ezekből kirajzolódik a magyar kultúra elmúlt másfél évtizede. A 2008-as induláskor kapott állami támogatás az elmúlt tizenöt évben folyamatosan csökkent, mára pedig az oldal finanszírozása fenntarthatatlanná vált.

László Ferenc, Balassa Zsófia, Puskás Panni, Csáki Judit, Merényi Ágnes, Jászay Tamás

„A Revizor esetleges megszűnése nem csak azért probléma, mert a nálunk dolgozó szerkesztők és újságírók elveszítik a munkájukat. Sokkal inkább azért, mert egyre kevesebb olyan felület van, ahol professzionális műkritika egyáltalán megjelenhet. A kevés ilyen műhely eltűnésével tulajdonképpen maga a műfaj fog eltűnni rövid időn belül, amely felmérhetetlen károkat okoz majd az egész magyar kulturális életben” – mondja Csáki Judit, a Revizor alapítója és korábbi főszerkesztője.

A Revizor – a kritikai portálra havi, negyedéves és éves előfizetés vásárolható, az éves támogatói előfizetés birtokában pedig további ajándékokra számíthat az olvasó. A lap az előfizetői számára a hazai kulturális élet kiemelt eseményeit monitorozó kritikákon és interjúkon felül új típusú prémiumtartalmakat tesz elérhetővé. Ezek között lesznek majd videós anyagok: közölnek életút- és portréinterjúkat a hazai kulturális szcéna elismert alkotóival, beszélgetéseket a különböző művészeti ágakat érintő legaktuálisabb témákról, továbbá a szerkesztők havi kulturális ajánlóval segítenek eligazodni a bőséges kínálatban. Lesznek továbbá publicisztikai írások, a kulturális élet aktualitásait mélységében feldolgozó riportok, nagyítások, valamint oknyomozó anyagok.

A Revizor – a kritikai portál életben maradásához összesen háromezer előfizető támogatóra lenne szüksége. Előfizetni a következő oldalon keresztül lehet: https://www.revizoronline.com/elofizetesek

CÍMKÉK: