Semmelweis a mozikban

|

Novemberben érkezik Koltai Lajos Semmelweis-filmje

A már bemutatása előtt nagy port kavart Semmelweis-mozi új plakáttal jelentkezik az őszi bamutató előtt. A magyar orvoslegenda életéről elsőként készül mozifilm, az Oscar-jelölt Koltai Lajos tehát jelentős felelősséget vett vállára. November 30-án mind megismerhetjük Vécsei H. Miklóst Semmelweisként. Addig is be kell érnünk a film előzetesével és plakátjával.

A legendás rendező-operatőr, az elmúlt évek egyik legnézettebb magyar filmje, a Sorstalanság alkotója ritkán rendez, jól megválogatja a témáját – de úgy érezte, hogy a 19. századi orvos-tudós történetét mindenképpen el kell mondania.

„Semmelweis Ignác doktor az az ember, aki megtalálta a saját ösvényét, és járni is tudott rajta. Minden kellemetlen tulajdonsága dacára következetesen képviselt valamit, akkor is, ha folyton akadályokba ütközött. Mániákus elhivatottsága filmvászonra kívánkozott. Kevés a követendő példa a világban, de ez biztosan az” – mondta filmje főhőséről Koltai Lajos.

Tervéhez fantasztikus színészgárdát toborzott. A két főszereplőn, Vecsei H. Miklóson és Nagy Katicán kívül fontos szerepet kapott a filmben Gálffi László, Kovács Tamás, Lengyel Ferenc, Szűcs Nelli, Elek Ferenc, Kovács Lajos, Györgyi Anna, Csapó Attila, Znamenák István, Hajduk Károly, Simon Kornél, Mészáros Blanka és Kizlinger Lilla is.

A romantikában sem szűkölködő, fordulatos és izgalmas film, amely egyszerre idézi meg a 19. századi Bécs hangulatát, egy korabeli kórház izgalmait, valamint az osztrák és magyar orvosok közötti ellentéteket, 2023. november 30-tól látható a hazai mozikban.

További részletek és háttéranyagok a film Facebook oldalán

A film forgalmazója az InterCom

CÍMKÉK: