Hajdu Szabolcs új filmje

|

Kálmán-nap: Márciusban mutatják be Hajdu Szabolcs új filmjét

2024. március 14-én a Budapest Film forgalmazásában kerül a hazai mozikba Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap. A rendező kapcsolati trilógiájának második darabja, akárcsak a 2016-os Ernelláék Farkaséknál, színpadról került a filmvászonra. A címszerepben Hajdu Szabolcs, feleségét pedig Tóth Orsi alakítja, akit sok év után láthatunk újra filmvásznon.

Hajdu Szabolcs és Tóth Orsi

Amíg az Ernelláék Farkaséknál a gyermeknevelés körüli konfliktusokról szólt, a Kálmán-nap az intimitás és a szexualitás hiányából fakadó kapcsolati problémákat boncolgatja keserédes humorral. A trilógia első darabját áprilistól újra játsszák a mozik, a harmadik rész, az Egy százalék indián pedig a tervek szerint idén ősszel kerül nagyvászonra.

A történet elején Kálmánhoz és Olgához (Hajdu Szabolcs és Tóth Orsi) vendégségbe érkezik Levente és Zita (Szabó Domokos és Földeáki Nóra). A két negyvenes páros Kálmán névnapját készül ünnepelni, de a gyerekek iskolaváltásától gyorsan eljutnak oda, hogy igazából mindenki egy „se veled, se nélküled” párkapcsolatban él.

Szabó Domokos

Hajdu Szabolcs rendezői ajánlása szerint „A Kálmán-nap története kiváló alkalmat ad a párkapcsolati árnyalatok feltárására. A film – mint minden művészet – végül is nem más, mint nyomozás, önazonosítási kísérlet. Az Ernelláék Farkaséknál című filmben a konfliktusok elsődleges forrása a gyermeknevelés körül forgott, a Kálmán-napban viszont az intimitás és a szexualitás hiányából fakadó feszültségek és morális dilemmák kerülnek a középpontba. A történet megtévesztően egyszerű és hétköznapi, amit az apró részletek tesznek lenyűgözővé.”

A Kálmán-nap március 14-től lesz látható a mozikban, néhány héttel később pedig a trilógia első filmje, az Ernelláék Farkaséknál is újra a vetítőkbe kerül. A harmadik darab pedig, az Egy százalék indián a tervek szerint idén ősszel kerül nagyvászonra. A trilógia forgalmazója a Budapest Film.A film nemzetközi premierje a Tallinn Black Nights Fesztiválon volt 2023. novemberében.

CÍMKÉK: