Elfogy a levegő

|

Moldovai Katalin filmje novembertől a mozikban

A magyar közoktatás témájával foglalkozó film a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozott be, átütő közönségsikerrel. Az Elfogy a levegőt november 2-i premier előtt a szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon láthatja elsőként a honi közönség.

Moldovai Katalin alkotása, az Elfogy a levegő az év egyik legnagyobb nemzetközi magyar filmsikere, hiszen szeptemberben szerepelt a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál programjában, októberben pedig régiónk A-kategóriás filmfesztiválja, a Varsói Nemzetközi Filmfesztivál elsőfilmes szekciójába kapott meghívást. A szolnoki vetítés egyben a film első nyilvános hazai bemutatója, a gálán természetesen részt vesznek a film alkotói, köztük Moldovai Katalin rendező.

A filmet megtörtént események inspirálták. Főszereplője, Ana (Krasznahorkai Ágnes) irodalmat tanít, diákjaival és kollégáival egyaránt jó a kapcsolata, a gimnázium megbecsült tanára. Az egyik szülő váratlanul feljelenti két XIX. századi francia költő, Arthur Rimbaud és Paul Verlaine testi-lelki kapcsolatáról szóló film ajánlása miatt. A tanárnő fellebbezése láncreakciót indít el, amelynek következtében a kollégái és a gimnázium igazgatónője is fokozatosan ellene fordulnak.

Krasznahorkai Ágnes

Az Elfogy a levegő a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával, a Magma Cinema, Spot Film, Salamandra Film és Digital Fiction Studios gyártásában valósult meg. Főszereplői Krasznahorkai Ágnes, Skovrán Tünde, Sándor Soma, Dimény Áron, Bölönyi Zsolt és Lőrinc Ágnes, executive producere Kovács Attila Béla, producere Muhi András, Moldovai Katalin, forgatókönyvírója Palóczi Zita és Moldovai Katalin, rendezője Moldovai Katalin. A filmet Táborosi András fényképezte, vágója Soltész Orsolya, zenéjét Cári Tibor szerezte.

A film november 2-től látható országosan a hazai mozikban a Mozinet forgalmazásában.

Elfogy a levegő a Magyar filmadatbázison

CÍMKÉK: