CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot

|

Film a Casablanca rendezőjéről

Szeptember 12-étől vetítik a magyar mozikban a Casablanca legendás magyar rendezőjéről, Kertész Mihályról, azaz Michael Curtizről szóló, számos nemzetközi fesztiválon díjazott magyar életrajzi filmet.

A filmtörténet 10 legjobb alkotása közt számon tartott Casablanca (1942) forgatása komoly kihívások elé állította az USA-ba emigrált magyar rendezőt, Kertész Mihályt. Az állam ugyanis kirendelt tisztviselőkön keresztül felügyelte a munkálatokat. Kertész mindent megtett, hogy filmje kedvező fogadtatásban részesüljön, azonban ez nem kevés erőfeszítésébe került, mert a forgatás idején a rá nehezedő politikai nyomás mellett magánéleti problémákkal is szembe kellett néznie. Magyarországon élő nővéréről csupán annyit tudott, hogy veszély leselkedik rá, s a lányával való kapcsolata is egyre drámaibbá vált.

A világhíres filmrendezőről készült életrajzi drámát a 43. Montreáli Nemzetközi Filmfesztiválon fődíjjal jutalmazták.

A film főszerepét Lengyel Ferenc, a rendező lányát, Kittyt Dobos Evelin játssza. Szőke Szakáll: Gyabronka József. Rendező: Topolánszky Tamás Yvan, operatőr: Dévényi Zoltán.

Michael Curtiz: Lengyel Ferenc

A közönség először augusztus 28-án Budapesten, a Várkert Bazárban, szeptember 1-jén pedig a Budapest Rooftop Cinema műsorán láthatja a filmet. Az alkotást bemutatják a Budapesti Klasszikus Film Maraton Kertész-retrospektívjának záróakkordjaként, szeptember 9-én Budapesten, a Toldi Moziban.

A film az NMHH Média Mecenatúra támogatásával a JUNO11 Pictures és a Halluci-Nation gyártásában, valamint a SPARKS Camera & Lighting koprodukciójában készült. A forgalmazásért a Soldivision és JUNO11 Pictures felel.

Szőke Szakáll, azaz S.Z.Sakall a Casablanca forgatásán

A CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot a Magyar Filmadatbázison

A film adatlapja: IMDb

A film honlapja: Curtizfilm.com

CÍMKÉK: