Az egész világ egy sztriptízbár

|

A Wall Street pillangói

Ez után a film után minden női néző dobni fog egy „együtt mindenre képesek vagyunk, csajszi” sms-t a legjobb barátnőjének.

Jennifer Lopez és Constance Wu

Mindenkit más-más dolog inspirál. Vannak, akiknek érdekes módon a 2008-as gazdasági válság hozta meg az ihletet. Elsősorban egy csapat rúdtáncosnőnek, akik ekkor értették meg a női emancipáció lényegét, most pedig Lorene Scafaria, a Míg a világvége el nem választ rendezője, megtörtént események alapján filmet készített a Wall Street pillangóiról.

A már említett hatalmas pénzügyi válságot elsősorban nem a baj okozói, a Wall Street tőzsdéinek vérszomjas cápái sínylették meg, hanem a mindennapi betevőért dolgozó átlagemberek. Egyesek beletörődtek a menthetetlen csődbe, de voltak, akik egyedi módszerrel tüntettek az alacsony bérek és a büntetést sem kapó milliomos üzletemberek ellen. Így a Wall Street pillangóinak forgatókönyve nem fikció, hanem ízig-vérig igaz történet, hiszen az amerikai krimi egy 2015-ben a New York Magazine hasábjain megjelent cikket visz vászonra.

A film központi karakterének Destiny-nek (Constance Wu) fejlődéstörténete, felemelkedése majd csúfos bukása a legmeghatározóbb dramaturgiai szál. A film elején még a nagymamájával élő sanyarú sorsú vietnámi lány a történet végére dollármilliomos sztriptízdíva lesz. Egy szerencsés estén Ramona (Jennifer Lopez), a klub istennője a bundája alá veszi a kétségbeesett lányt, és hamar kiderül, hogy a mester kezei között tanuló Destiny-nek nem is lesz visszaút a csillagos égig, majd a rendőrség kihallgatóterméig sem. Ám az oda vezető út súlyos milliókkal van kikövezve. A két táncosnő csípőmozgásával az ujja köré csavarja a Wall Street minden valamire való üzletemberét, és akkor sem riadnak meg, amikor 2008-ban beüt a krach, és már közel sem tejelnek úgy a vendégek, mint a régi szép időkben.

„Íme, egy modern Robin Hood-történet: néhány sztriptíztáncosnő, akik ellopták a (főleg) gazdag, (általában) gusztustalan, és (szerintük) szánalmas férfiak pénzét, és odaadták, nos, saját maguknak” – írja a filmet ihlető újságcikk szerzője.

Ebből az egyetlen mondatból is világosan kiderül, hogy a táncosnők élete sem fenékig tejfel. Amikor a szexi rúdtáncosnő Ramona (Jennifer Lopez) legpénzesebb kuncsaftjai sem dobálják már olyan bőszen a százdollárosokat, és már profi öltáncával sem tud több bőrt lehúzni a Wall Street nagykutyáiról, úgy érzi, ideje kezébe venni az irányítást. Barátnője, a függetlenségre és gazdagságra vágyó Destiny (Constance Wu) gondolkodás nélkül igent mond Ramona drasztikus, ám korszakalkotó ötletére. A haditerv nem más, mint hogy a céltáblára tűzött dúsgazdag férfit egy MDMA-ketamin keverékkel fűszerezett whisky után rávegyék arra, hogy elárulja bankkártyája PIN-kódját. A recept tökéletesen működik, a lenullázott férfiak másnap emlékek és pénz nélkül ébrednek. De mivel sem feleségüknek, sem a rendőrségnek nem szeretnék elárulni, hogy hogyan kelt lába a bankkártya teljes összegének, így mindenki megelégszik a „kirúgtam a hámból” fedősztorival. Hibátlanul működik minden addig a pillanatig, amíg egy kispályás befektető pánikrohamot nem kap, és feljelentést nem tesz a rendőrségen.

A történetet leleplező újságíró, Jessica Presler (Julia Stiles) női testbe bújt Robin Hoodnak nevezi a bűncselekmény-sorozatot elkövető csajokat. De a Wall Street pillangói inkább a Magic Mike-ra hajaz, hiszen a rúdon pörgő dögös csajokat elsősorban nem szexuális eszközként, hanem kedves, szerethető, a gyermekükért mindenre képes anyukákként mutatja be. Akik, nem utolsó sorban, akár a Bűn királynői, vagy a Nyughatatlan özvegyek, megmutatják a férfitársadalomnak, hogy a nők néha náluk is sokkal tökösebbek.

De az emancipáció csodája és az alvilági biznisz bemutatása mellett az is nagy szerepet kap, hogy az igaz barátságnak semmi sem vethet véget. Talán kicsit túl szentimentálisra sikerül a két főhős kapcsolatának drámája, de az biztos, hogy ezután a film után minden női néző dobni fog egy „együtt mindenre képesek vagyunk, csajszi” sms-t a legjobb barátnőjének.

Constance Wu tökéletesen hozza a megszeppent, de eltökélt lány karakterét, míg Jennifer Lopez, ahogy azt tőle már megszokhattuk, hibátlan testtel és szupermagabiztos megjelenéssel alakítja a sztriptíztáncosok királynőjét. Aki szerint az egész világ egy sztriptízbár: van, aki táncol, és van, aki pénzt dobál.

A Wall Street pillangói a Magyar Filmadatbázison

CÍMKÉK: