A titokzatos stylesi eset, Mácsai Pállal

|

Ingyenesen elérhetővé vált a Mácsai Pál főszereplésével készült avantgárd Poirot-film

A Lichter Péter-rendezte Agatha Christie-adaptáció nagysikerű nemzetközi fesztiválkörútja után az alkotók úgy döntöttek, a nagyközönség elé bocsátják filmjüket és ingyen elérhetővé teszik az interneten. Az alábbiakban megtekinthető a teljes film, lentebb pedig a magyar nyelvű kritikákból olvashatók szemelvények.

Ingyenesen elérhetővé vált a YouTube-on és a Vimeón A titokzatos stylesi eset című avantgárd krimi. A Lichter Péter által rendezett és Kránicz Bence forgatókönyvéből készült egész estés film állami támogatás nélkül, több mint száz némafilm képi anyagának felhasználásával jött létre.

A titokzatos stylesi esetet 2022 nyarától havi rendszerességgel vetítették a Bem moziban, a nemzetközi közönség pedig februárban, a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon találkozhatott vele. Több külföldi szakmai lap, például a Little White Lies és a Filmmaker Magazine is méltatta az alkotás ötletességét és a regény adaptációjának újszerűségét. A Mácsai Pál főszereplésével készült film producere Hegyesi Fanni, sound designere Kovács-Vajda Bence volt.

A Titokzatos stylesi eset 1

Részletek magyar nyelvű kritikákból:

Nagy V. Gergő – Filmvilág

„A videójátékok és az olcsó digitális effektusok úgy bontják szét, írják felül és alakítják át a múltból megidézett filmek képeit, mint ahogy maga Hercule Poirot bánik a valóság tényeivel: az önkényes, kubista mozikollázs a módszeres analízis eszközének látszik, a régivágású nyomozás pedig a költői igazságok keresésének. Lichter filmje végső soron azt bizonyítja, hogy a rendszerező elemzés és a jókedvű kutatás járulékosan költészetet teremt, sőt, talán egylényegű vele – s ez aligha meglepő egy olyan író-beszélő-tanító filmestől (franciául így hívnák: l’homme cinéma), aki az eddigi pályaíve alatt görbe hidat vert a verseskötet, a szaktudomány, a legkommerszebb tömegfilm és az legabsztraktabb avantgárd közé, mert a szélsőségek szabad montázsában ismerte föl a tudás (vagy a szépség) ígéretét.”

Laki Péter – Kulter

„Lichter Péter nem először bizonyítja tehát, hogy az első pillantásra egymástól legtávolabb álló elemekből is képes valamilyen koherens jelentést kihozni a kísérleti pastiche film eszközeivel. Jelen esetben még az is megkockáztatható, hogy a kísérleti jelleg ellenére is az egyik legbefogadhatóbb, széles érdeklődésre is számot tartó művét készítette el.”

Vajda Judit – port.hu

„Sajnos még élénken él az emlékezetünkben Kenneth Branagh februárban bemutatott rettenetes Christie-adaptációja, a Halál a Níluson. Lichter Péter A titokzatos stylesi esetének megtekintése után viszont kijelenthető, hogy ha valahogy van értelme hozzányúlni a krimi nagyasszonyának műveihez a sok hűséges Poirot-feldolgozás után, akkor úgy van értelme, ahogy Lichter, nem pedig úgy, ahogy Branagh tette. Korábbi kísérleti filmjeihez hasonlóan az alkotó most más eszközökkel, de ugyanúgy törmelékekből teremt valami újat, ami – annak ellenére, hogy sok mindenre kell egyszerre figyelni, ezért például kifejezetten érdemes újranézni is – experimentális filmhez képest abszolút követhető és nézőbarát, így jó szívvel ajánlható nemcsak a krimi- és Agatha Christie-rajongóknak, hanem azoknak is, akik most kezdenek ismerkedni a kísérleti filmek világával. Előbbieknek és utóbbiaknak is pompás élmény lesz.”

A Titokzatos stylesi eset 2

Herczeg Zsófi – magyar.film.hu

„Szóval adott egy roppant izgalmas cselekmény, egy színészlegenda, mint narrátor és egy figyelemre méltó és nagyon szórakoztató képi megvalósítás, amivel Lichter egyedi módon képes adaptálni Agatha Christie-t. És ez nagy teljesítmény, hiszen a szerző detektívtörténetei visszatérő vendégek a tévében és a moziban, legutóbb Kenneth Branagh dolgozta fel a Halál a Nílusont. Kettejük közül egyértelműen Lichter oldotta meg izgalmasabban az adaptálás kihívását.”

CÍMKÉK: