A legjobb dolgokon bőgni kell

|

Cristina Grosan új filmje szeptember 16-tól  a mozikban

Cristina Grosan A Legjobb dolgokon bőgni kell című filmje egy sokunk által ismerős, ám még nem pontosan  megfogalmazott társadalmi jelenségre világít rá. Egy harmincéves nő és egy éjszaka – különösebben eget rengető események nélkül – ami megváltoztatja az életét.

A legjobb dolgokon bőgni kell

Az erdélyi filmrendező kisfilmjei számos nemzetközi fesztiválon szerepeltek. A legjobb dolgokon bőgni kell az első nagyjátékfilmje, amit közösen írt a film főszerepét is alakító Rainer-Micsinyei Nórával. Idén nyáron nemzetközi stábbal, Csehországban forgatja második nagyjátékfilmjét, Hétköznapi kudarcok munkacímmel, ami cseh-magyar-olasz-szlovák koprodukcióban készül, magyar részről Stalter Judit producer vezeti.
Maja, (Rainer-Micsinyei Nóra) azt érzi, lassan végre ott tart, ahol harminc évesen illene. Feladja a szabadúszást egy állandó állásért, és barátjával (Bányai Kelemen Barna) végre kiköltöznek az egyetem óta másokkal bérelt lakásból. Az este azonban nem várt fordulatot vesz: kiderül, hogy a rég nem látott rokon (Lőrinc Katalin) nem az igazak álmát alussza a konyhaasztalra bicsaklott fejjel, hanem meghalt.

Rainer-Micsinyei Nóra és Huzella Júlia

„2021-ben olyan világot élünk, amikor egyre több társadalmi konvenció találja magát a kukában. A tanulmányok elvégzése – jó munkahely megtalálása – családalapítás egy jónak gondolt partnerrel már nem feltétlen követendő életpályamodell minden fiatal számára. Ma már sokan merünk igazán nagy kockázatot vállalni azért, hogy megtaláljuk a saját boldogságunkat. A legjobb dolgokon bőgni kell erről a döntésről szól” – mondja Stalter Judit, a film producere.
A Nemzeti Filmintézet Inkubátor programja azzal a céllal jött létre, hogy első egész estés filmként kis költségvetésű játék-, animációs vagy dokumentumfilmek készüljenek.

Cristina Grosan és Hernádi Judit

Ebben a programban a diplomás, de első egészestés filmet moziban még be nem mutatott rendezők jelentkezhettek, valamint olyan alkotók, akik rövidfilmjükkel már szerepeltek nemzetközi filmfesztiválokon, vagy akik Magyarországon országos televízióban bemutatott alkotást jegyeznek. A program keretében a Nemzeti Filmintézet a filmalkotások elkészítéséhez a pénzbeli támogatáson túl szakmai és gyakorlati segítséget nyújt. A legjobb dolgokon bőgni kell a 2018-as Inkubátor fórum egyik nyertese.

A legjobb dolgokon bőgni kell a Laokoon Filmgroup gyártásában, a Nemzeti Filmintézet főtámogatásával készült el.

Premier: 2021. szeptember 16.

CÍMKÉK: