17. Román Filmhét

|

6 filmpremier november 7-12 között az Urániában

November 7-én, kedden kezdődik a 17. Román Filmhét az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Ezúttal hat új alkotást láthatunk a Román Kulturális Intézet és az Uránia együttműködésében.

A nyitófilm, a Libertate ’89 – Nagyszeben című, magyar koprodukcióval készült történelmi mozi, ami az 1989-es forradalom egy újabb arcát mutatja meg. A további bemutatók között találunk több szatirikus hangvételű művet, magashegyi thrillert, filozofikus magánéleti drámát és dokumentumfilmet is. Az alkotók között elsőfilmeseket éppúgy üdvözölhetünk majd, mint mestereket, így például a fekete komédiáiról ismert Paul Negoescu rendezőt, vagy Adrian Titienit, akit két filmben is viszontlátunk.

Néhány alkotóval személyesen is találkozhatunk: a nyitó előadáson Tudor Giurgiu rendező lesz jelen, az ezt követő napokon pedig Oana Giurgiu rendező, valamint a Radu Romaniuc, Oana Tudor forgatókönyvíró páros kíséri el alkotását a november 12-ig tartó filmünnepre.

A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik, a közönségtalálkozós vetítéseket (Libertate ‘89 – Nagyszeben, Alkalmi kémek, Derék emberek) angol felirattal is. A rendezvény a Román Kulturális Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház együttműködésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

További részletek és jegyvásárlás az Uránia weboldalán.

CÍMKÉK: