Európai hidak

|

Szeptember 22 és 27 között a Müpában

Idén 10 éve, hogy a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar elindította tematikus fesztiválját. Azóta minden évben más és más kultúrát fedezhet fel a színház közönsége irodalmi esteken, filmeken és természetesen felejthetetlen zenei produkciókon keresztül. Az idei évben az olasz életérzés tölti meg a Művészetek Palotáját szeptember 22 és 27 között.

Woody Allen: Rómának szeretettel

Az eseménysorozatot a salentói muzsika egyik legjelesebb képviselője, a hagyományost az újjal mindig briliánsan ötvöző Antonio Castrignanò koncertje nyitja, így a szívmelengető olasz dallamokra éhes közönség már rögtön az első napon elmerülhet Puglia déli régiójának pompás zenéjében. Ugyancsak fellép a fesztiválon a jazz olasz állócsillaga, a jellegzetes, alt hangjáról ismert Roberta Gambarini, aki az idén jubileumi, 25. évadát ünneplő Budapest Jazz Orchestrával ad műsort, egy ízig-vérig olasz–magyar koprodukcióban.

Márai Sándor élete és munkássága sok szállal kapcsolódik a festői Itáliához, nem csoda hát, hogy az olasz–magyar kulturális összefonódás egyhetes ünnepén az ő műveit bemutató irodalmi estre is sor kerül. Az érdeklődők a Márai Olaszországa címet viselő műsorban neves vendégekkel, valamint Földeáki Nóra és Darvasi Áron színművész közreműködésével, mediterrán tájakra röpítő zenei részleteket hallgatva járhatják körül, milyen hatással volt az íróra és életművére az olasz életérzés.

Antonio Castrignanò Fotó: Giuseppe Rutigliano

A fesztivál társszervezője, a Fischer Iván vezényelte Budapesti Fesztiválzenekar az eseménysorozat keretében rendhagyó együttműködésre készül. Az első részben Liszt II. (A-dúr) zongoraversenyét és legismertebb magyar rapszódiáját, míg a másodikban Bartók egyik legkedvesebb művét, A csodálatos mandarint felvonultató hangversenyeken a Duda Éva Társulat működik közre.

Fischer Iván vezényel
Fotó: Marco Borggreve

A legendás olasz filmművészet remekei mellett azok a hollywoodi produkciók is felejthetetlen pillanatokat ígérnek, amelyeknek maga a hét dombra épült város a főszereplője: a fesztivál keretében Rómához köthető alkotások sora várja mindazokat, akik vásznon néznék vagy néznék újra (akár sokadszor) kedvenceiket Fellinitől Woody Allenig, Sorrentinótól Wylerig.

További részletek a fesztivál oldalán olvashatóak.

CÍMKÉK: