Hús-vér átjáró

|

Lindy Larsson és a Bon Bon Band zenés előadása – Gulisio Tímea írása

A VI. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivált november 27-én a svédországi Lindy Larsson színész, énekes és zenekara nyitotta zenés színpadi műsorával.

Lindy vándorló roma családban született egy olyan időszakban, amikor nagyon nem volt jó romának lenni Svédországban. A művész elmondja, hogy egyik nagybátyját sterizálták, és lányt pedig azért zártak be, mert káposztát lopott a nyulainak. Csak a sterilizálás feltételével szabadulhatott. Kicsit nagy ár egy káposztáért.

Larssonék Tschandala, Svédország sötét arca című előadása drámai erejű kabaré, a világjáró cirkuszok, a mutatványosok világát idézi. Larsson öltözéke kézzel készült bohókás-punkos kavalkád. Énekhangja betölti a teret, még egy pillanatra sem tudok máshova figyelni, arra, ami a színpadon történik. Részleteket hallunk August Strindberg svéd író Tschandala című antiziganista regényéből és saját családtörténetéből.

Lindy Larsson

Színpadi díszlete megnyerő a maga minimalista, szedett-vedett módján: paraván, ami egyszerre szolgál családi fényképtartóként és öltözőként. Lindy ugyanis többször átvedlik az előadás során. A paravánról egy plüss kacsa-lóg, mint a gyermekkor és a bohém, háziállatokkal szimbiózisban létező vándor életforma szimbóluma.  Hamisítatlan kabaréhangulat „szomorú bohóccal”, tangóharmonikával, dobbal, hegedűvel, vastag füsttel. Főhősünk a színpadon egyszerre férfi és nő, és lényegtelen is, milyen nemű, egy folyamatosan változó lény, médium, aki közvetít a különböző történelmi korok, helyek között. Hús-vér átjáró, akit színes, szakadt rongyai ellenére lehetetlen nem komolyan venni,

Larsson svéd és a nemzetközi színtéren is bátran váltogat műfajok között. Tagja a berlini Maxim Gorki Színház társulatának. Színpadi munkásságáért számos díjat kapott, 2022-ben Tschandala/Tattaren című előadásáért elnyerte a Svéd Színházi Kritikusok Díját.

A show egyszerre megrázó és fergetegesen, egy ember, egy család, egy nép szenvedését tárja elénk. A kisfiút születésekor Lindynek nevezik el, ami valljuk be, nem egy férfias név. A nagyvilágban nem olyan könnyű másnak lenni, mint Lindy bohém, utazó családjában.

A többszörösen hátrányos helyzetű, félénk kisfiúból sikeres művész vált, aki vastapsot kap a közönségtől. Bízom benne, hogy még láthatjuk hazai színpadon. Köszönöm az élményt!

Gulisio Tímea

CÍMKÉK: