Új próbatermek az Eiffelben

|

Öt új próbatermet avatott fel az Eiffel Műhelyházban az OPERA

Korábbi, hasonló funkcióval rendelkező ingatlanjait váltja ki és a műhelymunka elmélyítésére alkalmas új tereket hoz létre öt nagyszabású próbatermének avatásával a Magyar Állami Operaház. Az intézmény öt további személyi gyakorlóhelyiséget is épített zenekari és énekkari művészei, valamint szólistái számára. A 2021 őszén átadott, önmagában is hatalmas objektum, az OPERA Eiffel Műhelyházának ún. Óriásraktár hajójában épített próbakomplexumot dr. Fürjes Balázs Miniszterelnökséget vezető miniszterhelyettes avatta fel pénteken, az intézmény vezetésének és 120, döntően fizikai munkát végző alkalmazottjának jelenlétében. Az esemény végén emléktáblát is avattak azon több mint 260 munkatárs tiszteletére, akik az elmúlt két évben az épület kivitelezési munkájának, belsőépítészetének befejezésében részt vettek. Az öt nagy próbaterem és hat kisebb személyi gyakorló mintegy 1.400 m2-en terül el, a projekt 2 milliárd forintnyi hazai költségvetési forrást, és az OPERA anyagai és munkája révén további kb. egymillárdos értéket képvisel.

Ókovács Szilveszter főigazgató, dr Fürjes Balázs, Józsa Anka PhD üzemeltetési igazgató a Békés András háziszínpadon – Fotó: Berecz Valter

A Magyar Állami Operaház – megismerve a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek új bázis keresése kapcsán felmerült nehézségeit – 2021-ben ajánlotta fel Jókai utcai Zenekari centrumát és rendelkező próbatermét a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Énekkara és Gyermekkórusa számára. Az OPERA terveiben ennek kapcsán az is szerepelt, hogy további saját próbafunkcióit az Eiffel Műhelyházba koncentrálja. A Kőbányai úti létesítmény megmaradt terei azonban önmagukban nem voltak alkalmasak a felajánlott próbatermek kiváltására, ezért a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség több helyszíni szemlét követően 2021 nyarán 2 milliárd forint forrást biztosított arra, hogy az OPERA megrendelhesse az új próbatermek szerkezetkész kivitelezését. Az Eiffel Műhelyház építésénél már korábban is alkalmazott, „ház az házban” koncepció nyomán kialakított helyiségeket az OPERA költségtakarékos módon, saját anyagainak felhasználásával, saját munkatársai segítségével fejezte be.

Ókovács Szilveszter főigazgató, dr Fürjes Balázs a Gela Lajos folyosón – Fotó: Berecz Valter

A csaknem 1.300 m2-es alapterületen, közel 10 méteres belmagassággal megvalósult öt nagy próbaterem terveit a MATA-DÓR Architektúra készítette, a szerkezetkész kivitelezést az EBH Invest végezte. A speciális padlóburkolatokat, akusztikus falburkolatokat, hangelnyelő álmennyezeteket az OPERA munkatársai gyártották le, helyezték fel, ill. festették ki.  Az Eiffel műhelyházi hagyományokhoz híven az új terek az OPERA megbecsült alkotóinak, korábbi munkatársainak nevét viselik a jövőben.

A Jókai utcai Ferencsik János zenekari próbaterem pótlására jött létre a 324 m2-es Ferencsik János zeneterem, amely az ugyancsak az Eiffel Műhelyházban található Fricsay Ferenc stúdióhoz hasonlóan Arató Éva akusztikai szakértő tervei nyomán jött létre, és amely szimfonikus zenekari próbák mellett énekkari és gyermekkari próbák befogadására is alkalmas. Ugyancsak a Jókai utcában található Dózsa termet váltja ki a 189 m2-es Mikó András rendpróbaterem, amely a rendelkező próbák korai szakaszában a bensőségesebb műhelymunkák megvalósítását teszi lehetővé, a próbavezető döntésére bízva, hogy szélességében vagy mélységében fontosabb-e modelleznie az adott produkció színpadképét.

Ókovács Szilveszter, dr. Fürjes Balázs és Szinetár Miklós címzetes főigazgató a Szinetár háziszínpadon – Fotó: Berecz Valter

Az Eiffel Műhelyház az OPERA kortárs balettprodukcióinak kizárólagos játszóhelye, ami miatt szükségesnek bizonyult egy melegítésre és részpróbákra is alkalmas terem a Magyar Nemzeti Balett számára is. Ez korábban kimaradt az építési projektből, mert csak elégtelen körülmények között lett volna megvalósítható. A 216 m2-es Jan Ciepliński balett gyakorló most ezt a hiányosságot pótolja.

A Békés András és Szinetár Miklós nevét viselő, egyenként 270 m2-es háziszínpadok két korábbi terem kapacitásait veszik át, illetve fejlesztik. Az Eiffel Műhelyház közönségforgalmi területén található Hevesi Sándor háziszínpad részbeni kiváltására azért lett szükség, mert az elmúlt évad során az a terem világítástechnikát és 125 fős nézőteret is kapott az Operaház korábbi, újrafelhasznált széksoraiból, s így kamaraelőadások és gyermekprogramok népszerű helyszínévé vált. Ugyanakkor szükséges volt az Operaház rekonstrukciójával párhuzamosan megújuló, várhatóan az év végéig elkészülő Hajós utcai 10 szintes egykori Üzemház – jövőben: Simándy épület – területén található egykori háziszínpad kiváltása is, ahová az OPERA gyermekkara kerül majd. (Ennek a teremnek a mérete és belmagassága egyaránt alkalmatlan volt színpadi próbák méretazonos megtartásához.) A két új tér, a Békés és Szinetár háziszínpad ezzel szemben az Operaház, az Erkel Színház és az Eiffel Műhelyház Bánffy termébe tervezett épített díszletek befogadására is alkalmas belmagasságukkal és külön-külön kiépített kamionbeállóikkal, díszletkapuikkal. Mindkét háziszínpad a színpadi próbákkal közel egyenértékű rendpróbák megtartását teszi lehetővé, így rengeteg időt takarít meg az OPERA három nagyszínházi színpadán.

Az öt új nagyszabású próbaterem mindegyike hangszigetelt és klimatizált, jelentős tűzvédelemmel is rendelkezik: ilyen koncentrált próbakomplexum a világ legnagyobb és leghíresebb operaintézményeiben sem létezik, megfelelő hely hiányában.

Ókovács Szilveszter, dr. Főző Virág főigazgató-helyettes és dr. Fürjes Balázs a Huszár Klára átjáróban – Fotó: Berecz Valter

Az öt új csoportos próbaterem mellett ugyancsak felavatták a Roubal Rezsőről elnevezett ütőhangszeres gyakorlótermet, a Huszár Klára operarendezőnő nevét viselő, raktárként is funkcionáló átjárót, a próbatermeket összekötő, Gela Lajos ügyelőről elnevezett 72 méter hosszú folyosót, valamint a Tüdős Klára egykori főszabász, tervező emlékére elnevezett vászon-díszlettárolót, amely ugyancsak 72 méteren képes befogadni a zsinórpadlásról lógatott festett háttereket. Az Eiffel Műhelyház Óriásraktárát körülölelő függőfolyosóból nyíló tetőtérben további 5 db személyi gyakorlótermet alakítottak ki az OPERA zenekari és énekkari művészei, valamint magánénekes szólistái számára, ezek átadására is most került sor.

Ugyanakkor az Óriásraktárban kialakított próbatermek nyomán szükségessé vált a kieső raktárfelület pótlása is. Ezt az egykori MÁV Északi Járműjavító területén, az Eiffel Műhelyházzal szomszédos ún. Forgóvázcsarnok használatba adásával sikerült megoldani, ugyancsak a Miniszterelnökség döntése nyomán. Itt alakíthatta ki tehát a dalszínház az OperaDepót. A meglehetősen leromlott állapotban lévő, ám hatalmas, 12.000 m2 összterületű csarnok javítására első körben 500 millió forintot biztosított a Miniszterelnökség, ez a munkák tervezését és megkezdését teszi lehetővé. A több mint egyhektáros csarnok – melynek 25%-át az Eiffel Műhelyház túloldalán található Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum hasznosítja majd – tetőzetén naperőmű létesül, amelynek megközelítőleg 150 millió forintos forrását még a korábbi Innovációs és Technológiai Minisztérium ítélte meg az OPERA javára. A naperőmű telepítése az OperaDepó tetőszigetelése után indul el, még 2022 során.

A termek átadását követően Ókovács Szilveszter és Fürjes Balázs köszöntötte az OPERA több mint 120 munkatársát, akik – társaikkal együtt – 2020 és 2022 között az Eiffel Műhelyház kivitelezésének befejezésben részt vállaltak, és akik nevét ezentúl büszkeségfal hirdeti az épület előcsarnokának jobb oldalán.

Ókovács Szilveszter – Fotó: Berecz Valter

A 2020 márciusában berobbant COVID-járvány és az ennek hatására bevezetett egészségügyi korlátozások miatt munka nélkül maradt a színpadi műszak tekintélyes része. A pandémia első pillanatától kezdve az OPERA vezetése elkötelezett volt amellett, hogy nem leépítésekkel kíván reagálni a vírus megjelenése okozta kihívásokra, és felelős munkaadóként mindvégig segíti 1200 munkavállója családját is. Munkatársai ezért – a kivitelező levonulása után – az Eiffel Műhelyház épületének végső kiviteli, belsőépítészeti munkáiban vettek részt épületfestéstől a burkoláson keresztül villanyszerelésen át a kertrendezésig, amelyet egyéb képesítésük és a törvények adta átirányítási lehetőség alapozott meg. Mindennek eredményeként az Eiffel Műhelyház 2021 októberi hivatalos átadásakor már teljes pompájában várhatta az érdeklődőket, ugyanakkor az üzemi területen még csak éppen megindulhatott a most felavatott próbakomplexum kialakítása.

Az Eiffel Műhelyház büszkeségfala köszönet és egyben visszajelzés minden munkatársnak, aki munkájával közvetlenül segítette az OPERA világszínvonalú művészeti komplexumának tökéletesítését. Az OPERA számára fontos érték ez az elkötelezettség és a más szakterületen dolgozó kollégák irányába tanúsított empátia.

CÍMKÉK: