Színházünnep Marosvásárhelyen

|

Az első 70 év

Különleges alkalomra gyűlt egybe az erdélyi, a magyarországi és romániai színházi szcéna Marosvásárhelyen, ahol egyhetes rendezvénysorozattal ünnepelik a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata hetvenéves fennállásának, s a Székely Színház 1946-os megalapításának évfordulóját.

b545b321ee

A Kemény János-díj átadása Az üvegcipő premierjén, Marosvásárhelyen. A képen (balról): Nagy Dorottya, Gergely Botond, B. Fülöp Erzsébet, Gáspárik Attila, Varga Balázs, Berekméri Katalin, Keresztes Attila, Simon Boglárka-Katalin, Albert Gáspár (a Bioeel cég képviseletében), Korpos András, László Csaba         Fotó: Tompa Miklós Társulat

A gazdag és koncepciózusan összeállított programban a színház reprezentatív előadásait mutatják be március 10. és 16. között, kiegészítve műhelybeszélgetésekkel, kiállításokkal, legendás előadások (például a Harag György által rendezett Szerelem) vetítésével, közönségtalálkozókkal.

Uri_muri.szaboduci_kovacs_-_Copy

Szabó Duci és Kovács György az Úri muri előadásában, 1949-ben

2016. március 10-én, napra pontosan hetven évvel az 1946-os színházalapítás után tartották Molnár Ferenc Az üvegcipő című drámájának telt házas premierjét a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban. Mohácsi János rendezésében Simon Boglárka-Katalin játssza Irmát, Berekméri Katalin Adélt, Korpos András Sipost, de színre lép szinte az egész társulat.

A forró hangulatú színházi-közéleti eseményre többek között Budapestről, Bukarestből, Kolozsvárról, Sepsiszentgyörgyről is érkeztek színházi alkotók; írók, színészek, rendezők, tervezők, kritikusok, közéleti személyiségek, hogy részt vegyenek a programokon.

A premier után adták át a színház vezetői a Tompa Miklós Társulat művészének, a tavaly (Az ördög próbája című, Radu Afrim által színre vitt előadásban nyújtott alakításáért) UNITER-díjat kapott kiváló színésznőnek, Berekméri Katalinnak a frissen alapított Kemény János-díjat, amelyet az egyik színházalapító, báró Kemény János emlékére, a Bioeel kozmetikum- és gyógyszergyártó cég támogatásával hoztak létre.

Színházigazgatók ötórai teája

tompa_miklos

Tompa Miklós (1910-1996) rendező, a Székely Színház egyik alapítója, 1946-1966 között igazgatója         Fotó: Tompa Miklós Társulat

Az eseménysorozat egyik legérdekesebb rendezvénye a magyar társulat egykori és mai vezetőinek kerekasztal-beszélgetése volt, amelyen Béres András, Gálfalvi Zsolt, Kárp György, Kincses Elemér, Kovács András Ferenc, Kovács Levente,  Kövesdy István, Tóth Tamás, Keresztes Attila és Gáspárik Attila vettek részt.

20160310_162002 (2)

A képen (balról): Gálfalvi Zsolt, Kövesdy István, Kárp György, Tóth Tamás, Keresztes Attila, Gáspárik Attila, Kovács András Ferenc

Az emlékező dispután hallhattunk az 1945-46-os színházalapításról, amely közvetlenül a világháború után, a békeszerződések idején történt; a színház felépítéséről, a társulat megszervezéséről. Az alapítók: Tompa Miklós (1910-1996), báró Kemény János (1903-1971), Kovács György (1910-1977).

IMG_1306 (2)

Keresztes Attila, a Tompa Miklós Társulat művészeti igazgatója és Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatója

Magyar társulat, román társulat

Gáspárik Attila vezérigazgató, Alina Nelega, a Liviu Rebreanu Társulat vezetője, és Keresztes Attila, a Tompa Miklós Társulat művészeti igazgatója részvételével tartották azt a sajtóbeszélgetést, amelyen a Nemzeti Színház mai problémái, a társulatépítés, a finanszírozás, a műsorpolitika, a 2016 augusztusában lejáró vezetői mandátum, s a lehetséges folytatás alternatívái kerültek napirendre.

Előadások

Az évfordulós paletta: Az üvegcipő (rendező: Mohácsi János), Soha (rendező: Kincses Elemér), Rendezés (író-rendező: Bartis Attila), Sirály (rendező: Keresztes Attila), A nyugalom (rendező: Radu Afrim – az előadás a debreceni Deszka Fesztiválon is látható lesz, 2016. március 23-án), Tartuffe (rendező: Keresztes Attila), Karamazovok (rendező: Albu István), Double Bind (rendező: Alina Nelega és Kincses Réka)

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház

Kritikáink a Sirályról

A nyugalomról

12806153_982111651859185_5443568501288605035_n

CÍMKÉK: