Neves rendezők és ősbemutatók

|

Évadnyitó a Radnótiban

Új tagokkal bővülve és friss erővel kezdi évadot a Radnóti Színház. Kováts Adél igazgató az évadnyitó társulati ülésen az alkotói tettvágy, az összetartozás és a közösség erejét hangsúlyozta.

Kováts Adél Fotó: Csoszó Gabriella

A Radnóti Színház a tavalyi sikeres évadot folytatva újabb, Magyarországon először látható bemutatókkal készül Alföldi Róbert, Nagy Péter István és Szikszai Rémusz rendezésében. A negyedik premier átirat, amely a szerző eredeti szándékához híven nyelvében és színpadi megvalósításában mai előadást ígér Mohácsi János rendezésében. A színház bemutatói a jól ismert, ízig-vérig közép-európai létállapotot tükrözi és boncolgatja.

„Jó közösség vagyunk – kezdte felvezetőjét Kováts Adél igazgató. – Próbáljuk egymásban tartani az erőt, megőrizni a jókedvünket, a tettvágyunkat. Az egyre nehezebben élhető életünk és a mindennapokat sújtó folyamatos rossz hírek ellenére vegyük észre azt is, hogy mégis alkotunk, olvasunk, színházba járunk, tanulunk, neveljük a gyerekeinket. És mégis élünk! Valahogy ez az ’és mégis’ adhat nekünk erőt, reményt arra, hogy nyitottak maradjunk.” – Az igazgató ezt követően köszöntötte az új tagokat. Tóth Ildikó, Major Erik és Kuttner Bálint színművészek mellett, a gyakorlatát a Radnótiban töltő Kozma Veronika egyetemi hallgatót. Az igazgató ironikusan megjegyezte, hogy nem múlhat el évad építkezés nélkül. A színház mellett most egy másik épületet alakítanak át hotellé, amely munkálatok azonban az előadásokat nem fogják zavarni. Így elmondható, hogy a Radnóti öt éve folyamatosan építkezési közegben éli mindennapjait.

Pál András

Szeptember elején a színház újabb vendégelőadásra viszi a Kályha Kati című előadást, 4-én a nagybányai közönség lehet részese Szálinger Balázs történetének, amelynek helyszíne a nagybányai Kályha kocsma. A közönség által nagyon várt Radnóti nyílt nap idén kitelepül a margitszigeti Kristály Színtérbe azzal a szándékkal, hogy így akadálymentesen elérhető lehessen a közönség számára. A minifesztivál, amivel a társulat készül a nyílt napra szeptember 17-én esedékes. Októberben fotókiállítás nyílik színésztárlatvezetéssel és szakmai beszélgetésekkel a 14 ügyből. Novemberben a főváros 150 éves születésnapján debütál a Budapest teli van faluval Radnóti-podcast.

Sodró Eliza

Az évadnyitót követően tartották meg Alföldi Róbert rendezővel a 3tél című előadás olvasópróbáját. A színház gőzerővel készül az október 21-i premierre. Tena Štivičić darabja igazi társulati előadást ígér. A történelmi korokon átívelő családtörténetben Tóth Ildikó, László Zsolt, Sodró Eliza, Bata Éva és Pálfi Kata lesznek a főszereplők. Decemberben Nagy Péter István viszi színre Ödön von Horváth Istentelen ifjúság című kisregényének adaptációját. A főbb szerepekben Porogi Ádámot, Schneider Zoltánt és Major Eriket látja majd a közönség. Szikszai Rémusz újra dolgozik a társulattal. Robert Icke Oidipuszát rendezi meg, amely a manapság egy választás éjszakáján játszódik. A címszerepben Pál András lép színpadra, Iokasztét Kováts Adél alakítja. Az évad végén ismét a Radnótiban rendez Mohácsi János, aki Bródy Sándor A tanítónő című darabjának újragondolt verzióját készíti el testvérével, Mohácsi Istvánnal. A társulat tagjai mellett vendégművészként Bányai Kelemen Barnát (Katona József Színház) láthatja majd a közönség, a címszerepet Sodró Eliza alakítja.

CÍMKÉK: