Molnár Piroska életműdíja

|

Színikritikusok Díja 2015

2015-ben Molnár Piroska kapja a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját. A díj átadására a Színikritikusok Díjának átadó ünnepségén, szeptember 20-án a Trafóban kerül sor.

low_res_szinhazikritikusokcehe_eletmudij_molnarpiroska1_foto_milidarvivien_600x399

A színikritikusok céhe ötödik alkalommal adja át életműdíját. Az életműdíjjal először 2011-ben Törőcsik Marit tüntették ki. 2012-ben Senkálszky Endre kolozsvári színművész, 2013-ban Zsámbéki Gábor rendező, 2014-ben Fodor Tamás színművész, rendező, színházigazgató kapta az elismerést.

„Molnár Piroska az a színésznő, aki a szakmájára tette fel az életét, átengedte magát a magyar színház- és filmművészetnek. Ezt a gesztust, ezt a teljes önátadást, ezt az önkizsákmányolást nem lehet sem viszonozni, sem meghálálni. Kérünk engedélyt, hogy legalább megköszönhessük nagy tisztelettel, egy életműdíj átadásával” – írja róla laudációjában Gabnai Katalin és Stuber Andrea.

Molnár Piroska életrajza:

1968-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött. 1971 és 1978 között a kaposvári Csiky Gergely Színházban, ezt követően 1982-ig a Nemzeti Színházban játszott. A Katona József Színház alapító tagja. 1984-ben visszatért Kaposvárra, 2002 és 2013 között a Nemzeti Színházban volt tag, azóta a Thália Színház társulatát erősíti. Rendszeresen fellép vendégként is, többek között a Budapesti Operettszínházban, a Kőszegi Várszínházban, a Szegedi Szabadtéri Játékokon, a Kolibri Színházban.

Számtalan magyar tévéjátékban és filmben nyújtott emlékezetes alakítást. A legfiatalabb színészgenerációt a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanáraként oktatja.

low_res_szinhazikritikusokcehe_eletmudij_molnarpiroska2_foto_milidarvivien_600x400

Megannyi kitüntetéssel, díjjal ismerték el munkáját – a Nemzet Színésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának tagja, Prima Primissima-díj, Színikritikusok Díja –, 2010-ben pedig ő alapított díjat, a Csiky Gergely drámájából kölcsönzött Nagymama névvel a legígéretesebb kaposvári fiatal női és férfi színész számára.

A szeptember 20-i, nyilvános díjátadó ünnepség rendezője Boross Martin. Jegyek a Trafó pénztárában, és honlapján válthatók.

CÍMKÉK: