Hét bemutató Kolozsváron

|

Silviu Purcărete, Michal Dočekal, Szász János…

 Hét bemutatóval és számos előadás felújításával várja közönségét a 223. évadban a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

2119_list

Tompa Gábor       Fotó: Biró istván

Az évad első bemutatóját, Shakespeare Julius Caesar című tragédiáját Silviu Purcărete rendezi, melynek bemutatójára október 9-én kerül sor a nagyteremben.

Az évad második bemutatóját, Franz Kafka Amerika című regényének adaptációját a Prágai Nemzeti Színház dráma tagozatának művészeti vezetője, Michal Dočekal rendezi.

A színház idén is műsorra tűz gyerekeknek szóló előadást: Békés Pál Kétbalkezes varázsló című darabjának bemutatója Béres László rendezésében, Cári Tibor eredeti zenéjével lesz látható. Felix Alexa visszatér a kolozsvári társulathoz, a Julie kisasszony után újra Strindberget rendez, ezúttal A pelikán című darabot.

Szintén visszatérő vendégnek számít a franciaországi származású, az Amerikai Egyesült Államokban élő Tony-díjas Dominique Serrand, aki több klasszikus rekviemből állítja majd össze Rekviem munkacímű előadását.

Az évad újabb különlegessége Dragomán György Kalucsni című drámájának ősbemutatója lesz Szász János rendezésében. A stúdióban pedig Mihaela Panainte Szilágyi Domokos Öregek könyve című művét kétszereplős formában állítja majd színpadra. Jurij Kordonszkij az évad végén kezd majd a próbálni, előreláthatólag egy orosz drámát rendez majd.

Tompa Gábor igazgató évadnyitó sajtótájékoztatóján elmondta, a korábbi évadokhoz képest csökkentett bemutatószám a műsoron levő előadások magas művészi színvonalának megőrzésére is szolgál. Így az évadban több nagy népszerűségnek örvendő előadást is felújítanak: az Andrei Șerban által rendezett Hedda Gabler és a Suttogások és sikolyok, valamint a Robert Woodruff által rendezett Születésnap hamarosan ismét megtekinthető lesz. A felújítások mellett Kicsid Gizella A szerető című, Sepsiszentgyörgyön bemutatott one woman-showját is műsorra tűzi a kolozsvári színház.

3798_darab_kep

Az öreg hölgy látogatása       Fotók: Biró István

A színház októberben több fesztiválon is vendégszerepel: a Nottara Színház FestIn pe Bulevard fesztiváljára az Aki elzárja az éjszakát (r.: Nona Ciobanu), a bukaresti Országos Színházi Fesztiválra pedig Az öreg hölgy látogatása (r.: Tompa Gábor) valamint a #hattyúdal (r.: Sinkó Ferenc) kapott meghívást. December elején miniévadot szervez a színház, melyben a legfrissebb bemutatók mellett az elmúlt évadok kiemelkedő előadásai, kiállítások, beszélgetések is helyet kapnak majd.

CÍMKÉK: