Miről álmodik a lány?

|

Édes Charity

Charity: Staub Viktória

A címszerepben: Staub Viktória         Fotó: Juhász Éva

„Egy film musicalváltozatának a filmváltozata? Még ilyet!”

Az olasz film nagymestere, Federico Fellini frappáns – bár nem feltétlenül lelkes – összefoglalóját adta mindannak, ami szívének oly kedves Cabiriájával történt, alig egy évtizeddel saját mozifilmje bemutatója után. A Városmajorba a „középső” verzió, vagyis a musical érkezik a nyíregyházi színház lendületes előadásában.

De mielőtt a folytatást részletezzük, röviden az előzményekről: a címszereplő Giulietta Masinának megérdemelten komoly hírnevet szerző film, a legjobb külföldi film Oscarjával is kitüntetett Cabiria éjszakái forgatását és bemutatását hosszas egyeztetés és sok-sok bonyodalom szegélyezte. Az 1957-es premier felkavarta a mozinéző világot, és mint oly sok esetben, hirtelen mások is fantáziát láttak az érzelmes, megkapó történetben: Neil Simon és Cy Coleman 1966-ban Sweet Charity, azaz Édes Charity címmel musicalt írt belőle, ami Bob Fosse rendezésében debütált a Broadway-n. Másfél év, hatszáz előadás és kilenc Tony-díj jelölés után a siker egyértelmű: három évvel később szintén Fosse élete első filmjét készíti a musical alapján, a főszerepben Shirley Maclaine-nel.

Az Amerikába röptetett, ágrólszakadt éjszakai pillangónak, Cabiriának nem csak a neve, egyéb körülményei is látványosan megváltoztak útközben. Charity Hope Valentine (micsoda beszédes név!) a New York-i éjszakában táncosnőként keresi a betevőt, de közben arról álmodozik, mint minden rendes lány: hogy egyszer csak szélesre nyílik a lebuj ajtaja, és megjelenik a nagy ő, ha nem is fehér lovon, de legalább elragadó külsővel és érzékeny belsővel. Nem is olyan sok… Vagy mégis?

Charity életében ugyanis valahogy nagyon nem akarnak összejönni a dolgok: a férfiak használják és kihasználják a törékeny teremtést, aki hiába kap újabb pofonokat az élettől, sosem adja fel. És akkor egy váratlan, a sors szeszélye folytán szokatlan körülmények között lezajló találkozásnak köszönhetően úgy tűnik, hogy élete végre rendes kerékvágásba kerül. A folytatást természetesen nem áruljuk el: aki kíváncsi, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház pazar kiállítású, nagyszabású produkciójából megtudja, mi minden vár még Charityre.

Az előadás több szempontból is különleges: a fiatal színész-rendező, Horváth Illés élete első, de a visszajelzések alapján biztosan nem utolsó musicalrendezése az Édes Charity. A Broadway-musicalek hőskorában született darab ritkábban kerül repertoárra, mint nagyobb (nevű) testvérei, a Kabaré vagy a Chicago, de aki meghallja az élő zenekarral előadott jazzes, swinges zenei világot, azonnal beleszeret majd. Molnár G. Nóra koreográfiája alaposan megdolgoztatja a tánckart, de nem csak őket: Staub Viktória a főszerepben könnyedén ujja köré csavarja partnereit, Rák Zoltánt és a több szerepben is feltűnő Jenővári Miklóst.

ÉDES CHARITY

CÍMKÉK: